Co dzieje się z pieniędzmi należnymi świadczeniobiorcy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Co dzieje się z pieniędzmi należnymi świadczeniobiorcy

Post autor: Krzysztof »

Szanowni Państwo, chciałbym uzyskać informację co dzieje się z należnym do wypłaty specjalnym zasiłkiem opiekuńczym, gdzie trafiają należne opiekunowi pieniądze, czy są w OPSach jakieś specjalne subkonta ?
Otóż opiekun stara się od stycznia br. o świadczenie pielęgnacyjne, a w związku z tym, że posiada prawo do zasiłku, złożył wraz z wnioskiem o przyznanie świadczenia, dodatkowo wniosek o uchylenie zasiłku.
OPS postanowił o odmowie przyznania świadczenia, natomiast w kwestii zasiłku postanowił o zawieszeniu postępowania do czasu zakończenia sprawy o świadczenie przed SKO (po wniesieniu odwołania)
SKO wydało ostateczną decyzję (dotyczy ŚP) do ponownego rozpatrzenia, lecz OPS po jej otrzymaniu nie odwiesił zawieszonego przez siebie postępowania (dotyczy zasiłku).
Mniejsza o to, jednakże jest inny problem, otóż OPS od dnia zawieszenia postępowania o uchylenie zasiłku nie wypłaca tego zasiłku opiekunowi - od stycznia trwa to już pół roku.

Pytanie moje brzmi gdzie OPS przekazuje kwotę zasiłku, jeśli tenże zasiłek powinien ale nie trafia do opiekuna, na jakiej podstawie nie wypłaca opiekunowi należnego zasiłku, czy księgowa OPS śpi spokojnie mając superatę ?
Może ktoś znający realia miałby ochotę wypowiedzieć się w tym temacie - bardzo proszę.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Co dzieje się z pieniędzmi należnymi świadczeniobiorcy

Post autor: ~o~ »

Nie jestem księgową ale z tego co wiem to żaden OPS nie przechowuje pieniędzy w szafie . :D
Każdego roku w listopadzie robi się plan budżetu na kolejny rok.
Każdego miesiąca (zazwyczaj do 10-go ) robi się zapotrzebowanie na środki finansowe na dany miesiąc (wypłaty,składki,koszty obsługi)- 1/12 rocznego budżetu.
Wykazuje się ewentualne niedobory albo nadwyżki w stosunku do zaplanowanego rocznego budżetu-zazwyczaj kwartalnie albo częściej.
Niewykorzystane środki ( np.niepodjęte świadczenia, zwroty nienależnie pobranych świadczeń)- odprowadza się do budżetu państwa ( urząd wojewódzki).
Jeżeli jakieś świadczenia zostały uchylone, zawieszony to nie są uwzględnione w zapotrzebowaniu na wypłatę na dany miesiąc.
Będą uwzględnione w zapotrzebowaniu w miesiącu po "odwieszeniu", wznowieniu wypłaty.

Tak że chyba księgowa nie ma problemu ze snem ...
~o~
VIP
Kontakt:

O szczegóły to pytaj w dziele księgowości.....
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

~o~ pisze:Niewykorzystane środki ( np.niepodjęte świadczenia, zwroty nienależnie pobranych świadczeń)- odprowadza się do budżetu państwa ( urząd wojewódzki). [...] O szczegóły to pytaj w dziele księgowości.....
Do której grupy niewykorzystanych środków uznała byś nie wypłacone opiekunowi należne kwoty zasiłku ?
Właśnie tam zapytałem, ale chyba trochę źle odczytałaś mój post. Otóż OPS nie zawiesił prawa do zasiłku, tylko zawiesił postępowanie w sprawie o uchylenie zasiłku, czyli opiekun wniósł o uchylenie zasiłku, a organ zawiesił postępowanie z tego wniosku do czasu zakończenia innej sprawy dotyczącej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.
Szkopuł w tym, że opiekunowi nie zawieszono prawa do zasiłku tylko zawieszono postępowanie, które miało doprowadzić do uchylenia zasiłku, a to raczej spora różnica.
Widać, że organ potrafi zadbać o słuszny interes opiekuna.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
~o~
VIP
Kontakt:

Nie mam wglądu w akta więc nie udzielę ci informacji co do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy w OPS. Skoro pytasz " co się dzieje z pieniędzmi?" to odpowiadam na pytanie o pieniądzach ( budżecie ) a nie dyskutuje o postępowaniu administracyjnym wg KPA.
ODPOWIEDZ