wniosek o rozłożenie na raty

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
mały_gops
Referent
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
Kontakt:

wniosek o rozłożenie na raty

Post autor: mały_gops »

wpłynął wniosek o rozłożenie na raty zadłuzenia z tytułu niepłaconych alimentów..., fa przyznane jest pierwszy raz od 01.10.2019r., we wnisku dłuznik prosi o rozłożenie na 20 równych rat, przesze ze nigdzie nie pracował, leczył sie, od 20.01.2020 ma umowe o prace, pisze ze ma inne zadłuzenia itp.
co w takiej sytuacji?? prosze o pomoc
mały_gops
Referent
Kontakt:

Re: wniosek o rozłożenie na raty

proszę o pomoc
mały_gops
Referent
Kontakt:

Czy ktoś mi pomoże???? Proszę o pomoc
mały_gops
Referent
Kontakt:

de Charette i inni chętni pomożecie ???
Nowa34
Referent
Zajmuję się: ZR,FA,500+
Kontakt:

Post autor: Nowa34 »

Ja w takich przypadkach, jeśli jestem OWD to z prośbą zwracam się do pracownika socjalnego o ustalenie sytuacji dochodowej i zdrowotnej dłużnika, a jak OWW to piszę takie samo pismo do nich jako OWD. Jak mam wywiad i dłużnik przedstawi mi dowody na to, że ma złą sytuację materialną i zdrowotną to rozkładam na raty ale zaznaczam, że jeśli jedna rata nie będzie wpłacona w terminie wtedy zostanie wszczęte postępowanie o uchylenie decyzji. Dłużnik odwołał się od mojej decyzji do SKO bo chciał umorzenia długu od 2014-2016 a resztę na raty, nie umorzyłam tylko rozłożyłam na raty, ale SKO utrzymało moją decyzję w mocy.
mały_gops
Referent
Kontakt:

Nowa34 pisze: 29 sty 2020, 8:59 Ja w takich przypadkach, jeśli jestem OWD to z prośbą zwracam się do pracownika socjalnego o ustalenie sytuacji dochodowej i zdrowotnej dłużnika, a jak OWW to piszę takie samo pismo do nich jako OWD. Jak mam wywiad i dłużnik przedstawi mi dowody na to, że ma złą sytuację materialną i zdrowotną to rozkładam na raty ale zaznaczam, że jeśli jedna rata nie będzie wpłacona w terminie wtedy zostanie wszczęte postępowanie o uchylenie decyzji. Dłużnik odwołał się od mojej decyzji do SKO bo chciał umorzenia długu od 2014-2016 a resztę na raty, nie umorzyłam tylko rozłożyłam na raty, ale SKO utrzymało moją decyzję w mocy.
jestem OWW, na jaki art. sie powołujesz prosząc o wywiad?
ale czy my mozemy rozłozyc na raty jesli FA płacone jest od 01.10.2019r., przecież to idzie na bieżąco???
poza tym dłuznik do dnia dzijejszedo nic nie wpłacił nigdy
mały_gops
Referent
Kontakt:

Nowa34 pisze: 29 sty 2020, 8:59 Ja w takich przypadkach, jeśli jestem OWD to z prośbą zwracam się do pracownika socjalnego o ustalenie sytuacji dochodowej i zdrowotnej dłużnika, a jak OWW to piszę takie samo pismo do nich jako OWD. Jak mam wywiad i dłużnik przedstawi mi dowody na to, że ma złą sytuację materialną i zdrowotną to rozkładam na raty ale zaznaczam, że jeśli jedna rata nie będzie wpłacona w terminie wtedy zostanie wszczęte postępowanie o uchylenie decyzji. Dłużnik odwołał się od mojej decyzji do SKO bo chciał umorzenia długu od 2014-2016 a resztę na raty, nie umorzyłam tylko rozłożyłam na raty, ale SKO utrzymało moją decyzję w mocy.
jestem OWW, na jaki art. sie powołujesz prosząc o wywiad?
ale czy my mozemy rozłozyc na raty jesli FA płacone jest od 01.10.2019r., przecież to idzie na bieżąco???
poza tym dłuznik do dnia dzisiejszego nic nie wpłacił nigdy
Nowa34
Referent
Kontakt:

I piszę jeszcze do komornika o 50%.
Nowa34
Referent
Kontakt:

Wniosek o przeprowadzenie wywiadu i odebranie oświadczenia majątkowego

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej …….. jako organ właściwy wierzyciela Pani ………. występuję do Państwa, jako organu właściwego dłużnika alimentacyjnego – Pana………….. (PESEL: ………….. zamieszkałego: ……………….) z prośbą o przeprowadzenie wywiadu oraz odebranie oświadczenia majątkowego w celu ustalenia sytuacji rodzinnej, dochodowej, mieszkaniowej i zdrowotnej ww. dłużnika.

Powyższe informacje niezbędne są do rozpatrzenia podania pana …………. o rozłożenie na raty oraz częściowe umorzenie zadłużenia wynikającego z wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz osoby uprawnionej w okresie świadczeniowym ……………..

Zgodnie z art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2018 r. poz. 554 ze zm.) organ właściwy wierzyciela na wniosek dłużnika alimentacyjnego może umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.

Napisałam takie pismo.
mały_gops
Referent
Kontakt:

a co w sytuacji gdy wniosek jest nie podpisany????????????
ODPOWIEDZ