Proszę o pomoc. Kiedy w praktyce wysyłamy wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji?? Pani złożyła wniosek o fundusz alimentacyjny, przyznaliśmy decyzją, poinformowaliśmy dłużnika, przyłączyliśmy się do egzekucji, złożyliśmy wniosek o podjęcie działań. Jednocześnie to my jesteśmy organem dłużnika. Czy my z urzędu jako organ właściwy wierzyciela wysyłamy wniosek o ściganie na policje?
Dłużnik przychodzi na wywiad, składa oświadczenie majątkowe, wpłaca na alimenty. Czy to organ dłużnika występuje z wnioskiem o ściganie??
Proszę o odpowiedź kiedy wysyłacie te wnioski i z jakiego organu czy wierzyciela czy z organu dłużnika.
Byłabym wdzięczna za konkretną odpowiedź.
wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze
- Kontakt:
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji
Po przyznaniu funduszu jako OWW wysyłasz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, nie wniosek o ściganie.emce pisze: 09 paź 2023, 9:34 Pani złożyła wniosek o fundusz alimentacyjny, przyznaliśmy decyzją, poinformowaliśmy dłużnika, przyłączyliśmy się do egzekucji, złożyliśmy wniosek o podjęcie działań. Jednocześnie to my jesteśmy organem dłużnika. Czy my z urzędu jako organ właściwy wierzyciela wysyłamy wniosek o ściganie na policje?
Złożyliście wniosek o podjęcie działań sami do siebie?
Tak OWD występuje z wnioskiem o ściganie po przeprowadzeniu postępowania z dłużnikiem alimentacyjnym.Dłużnik przychodzi na wywiad, składa oświadczenie majątkowe, wpłaca na alimenty. Czy to organ dłużnika występuje z wnioskiem o ściganie??
-
- Stażysta
- Kontakt:
masz wzór zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa?
Tak, wniosek o podjęcie działań wysłałam sama do siebie . W cudzysłowie wysłałam. Ponieważ jestem jednocześnie organem wierzyciela i organem dłużnika. Wierzycielka i dłużnik mieszkają na terenie tej samej gminy.
Czyli mam rozumieć, że nawet jeśli dłużnik przechodzi na wywiad, składa oświadczenie, płaci i nie ma wydanej decyzji o uznaniu za dłużnika to i tak wysyłam wniosek o ściganie z OWD?
Tak, wniosek o podjęcie działań wysłałam sama do siebie . W cudzysłowie wysłałam. Ponieważ jestem jednocześnie organem wierzyciela i organem dłużnika. Wierzycielka i dłużnik mieszkają na terenie tej samej gminy.
Czyli mam rozumieć, że nawet jeśli dłużnik przechodzi na wywiad, składa oświadczenie, płaci i nie ma wydanej decyzji o uznaniu za dłużnika to i tak wysyłam wniosek o ściganie z OWD?
-
- Inspektor
- Kontakt:
nie, w ustawie masz napisane w jakim przypadku wysyłasz wniosek o ściganie
-
- Stażysta
- Kontakt:
w momencie kiedy decyzja o uznaniu za dłużnika uchylającego się od zobowiązań stanie sie ostateczna. Wtedy wysłam wniosek o sciganie i pytam do CEPIKU. Jesli ma prawko zabieram i to tyle.Alalala pisze: 09 paź 2023, 10:07 nie, w ustawie masz napisane w jakim przypadku wysyłasz wniosek o ściganie
-
- Inspektor
- Kontakt:
dokładnie tak
Oprócz wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Miejsce zamieszkania dłużnika
Decyzja na nowy okres + wniosek o przyłączenie się do egzekucji
komornik nie odpisuje na pismo o wydanie zaświadczenia o bezkuteczności
Pismo do komornika czy dłużnik wywiązał się ze zobowiązań alimentacyjnych
Osoba uprawniona za granicą
Czy mogę odmówić? Na jakiej podstawie?
i powstała niedopłata
Zwrot od dłużnika
OŚWIADCZENIE WNIOSKODAWCY O INNYCH OS. ZOBOW. ALIM. WOBEC OS. UPR. INNYCH NIŻ DŁUŻNIK
Informacja z Sądu okręgowego. Czy można przyznać? Pierwszy taki przypadek mam
syndyk zakończył postępowanie upadłościowe
wydana decyzja a zmiana kwoty alimentów
zaświadczenie od Komornika
dłużnik alimentacyjny jest inwalidą
Zgon osoby uprawnionej
Koniec ważności karty pobytu