wniosek o śp - dylemat - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 gru 2023, 10:00

Cześć! Proszę o pomoc bo nie wiem jak ogarnąć wniosek aby było dobrze....
Pan rolnik - samotny ma gospodarstwo ok 4 ha.... Pan załatwia sprawy aby sprzedać gospodarstwo, ale wiadomo, że to jeszcze potrwa... czas ucieka.... geodetów będzie miał w przyszłym tygodniu... czy dobrze myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest aby Pan rolnik wypełnił oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa, wtedy gdyby SKO przyznało miałby wyrównanie od 29.09.2023 r ( tak wynika z orzeczenia i 3 miesięcy) ..... a gdy dojdzie do sprzedaży gospodarstwa to doślę dokumenty do SKO
Nurtuje mnie jedno... czy jeśli Pan sprzedałby pole w styczniu to wtedy SKO może mu przyznać świadczenie dopiero od stycznia? a co z tym okresem wstecz? Zakręciłam się strasznie
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 21 gru 2023, 11:21

według mnie wnioskodawca niewiele zaryzykuje jeśli złoży wniosek z oswiadczeniem o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym i dopisze że trwają formalności związane ze sprzedażą, jeśli sko odmówi to po nowym roku i spełnionych przesłankach i tak będzie się świadczenie należało. Na forum czytałam też że niektóre sko nie wymagają nawet zbycia ziemi a jedynie oswiadczenia o zaprzestaniu pracy.
Kalina Druga
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 8:57
Zajmuję się: śr/fa/św

Napisano: 21 gru 2023, 11:26

nie otwierajac nowego wątku z moim dylematem ;) również chciałabym poprosić o pomoc w takiej sytuacji: siostra na siostrę ma ustalone prawo do świadczenia pielegnacyjnego na czas nieokreślony ( tak jak orzeczenie o niepełosprawności), niepełnosprawna siostra ma jednak dziecko, które niedługo skończy 18 lat. Czy należy zmienić decyzję w momencie ukończenia przez to dziecko 18 lat bądź kiedy skończy szkołę, czy jednak siostra nadal będzie uprawnina do śp ( na starych zasadach) ?
Kalina Druga
Stażysta

Napisano: 21 gru 2023, 12:50

Kalina Druga pisze:
21 gru 2023, 11:21
według mnie wnioskodawca niewiele zaryzykuje jeśli złoży wniosek z oswiadczeniem o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym i dopisze że trwają formalności związane ze sprzedażą, jeśli sko odmówi to po nowym roku i spełnionych przesłankach i tak będzie się świadczenie należało. Na forum czytałam też że niektóre sko nie wymagają nawet zbycia ziemi a jedynie oswiadczenia o zaprzestaniu pracy.
zależy w jaki wieku jest osoba niepełnosprawna na którą składa wniosek o ŚP....
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 21 gru 2023, 12:53

Kalina Druga pisze:
21 gru 2023, 11:26
nie otwierajac nowego wątku z moim dylematem ;) również chciałabym poprosić o pomoc w takiej sytuacji: siostra na siostrę ma ustalone prawo do świadczenia pielegnacyjnego na czas nieokreślony ( tak jak orzeczenie o niepełosprawności), niepełnosprawna siostra ma jednak dziecko, które niedługo skończy 18 lat. Czy należy zmienić decyzję w momencie ukończenia przez to dziecko 18 lat bądź kiedy skończy szkołę, czy jednak siostra nadal będzie uprawnina do śp ( na starych zasadach) ?
a dlaczego chcesz zmieniać decyzję na ŚP siostra na siostrę? bo dziecko którejś z sióstr kończy 18 lat? Dziecko ( 18 lat) na matkę już nie złoży wniosku od stycznia 2024.
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 21 gru 2023, 13:07

Nie widzę gdzie problem. Pan NIE MUSI sprzedawać pola (nie jest napisane, że nie przysługuje osobie posiadającej)
Pan tylko uzupełnia oświadczenie że zaprzestał pracy w gospodarstwie rolnym z dniem.... Pan może być dalej właścicielem pola i może mieć świadczenie pielęgnacyjne.
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 22 gru 2023, 13:58

Pan nic nie musi z polem robić. Składa wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i oświadcza, ze zaprzestał pracy w gospodarstwie rolnym. Mamy takie sprawy w sko. Kolegium nie kwestionuje oświadczeń i przyznaje jedynemu wlaścicielowi gosp rolnego, który sprawuje opiekę nad bliskim członkiem rodziny.
Nasze sko nie dochodzi czy klient pobiera dopłaty bezpośrednie.
@Kiki8074
Referent
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Napisano: 28 gru 2023, 8:45

Kalina Druga pisze:
21 gru 2023, 11:26
jeszcze raz proszę o wypowiedź w powyższej sytuacji. Decyzja została wydana na czas orzeczenia o niepełnosprawności a nie do ukończenia 18 r. życia dziecka osoby niepełnosprawnej, czy powinno być odwrotnie ?
Kalina Druga
Stażysta

Napisano: 28 gru 2023, 8:55

tu od razu powinno być przyznane do ukończenia przez dziecko 18 lat bo tylko do tej daty siostra była pierwsza w kolejce alimentacyjnej
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 28 gru 2023, 9:37

@Kiki8074 pisze:
22 gru 2023, 13:58
Pan nic nie musi z polem robić. Składa wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i oświadcza, ze zaprzestał pracy w gospodarstwie rolnym. Mamy takie sprawy w sko. Kolegium nie kwestionuje oświadczeń i przyznaje jedynemu wlaścicielowi gosp rolnego, który sprawuje opiekę nad bliskim członkiem rodziny.
Nasze sko nie dochodzi czy klient pobiera dopłaty bezpośrednie.
A jak przyznaje SKO? Od dnia zaprzestania pracy w gospodarstwie rolnym czy za cały miesiąc?
cotamwtrawiepiszczy
Praktykant
Od: 15 lut 2023, 15:05
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR,DW,DO,DE,DG

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x