wniosek o śp - dylemat - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 28 gru 2023, 13:21

Zosia15 pisze:
21 gru 2023, 10:00
Cześć! Proszę o pomoc bo nie wiem jak ogarnąć wniosek aby było dobrze....
Pan rolnik - samotny ma gospodarstwo ok 4 ha.... Pan załatwia sprawy aby sprzedać gospodarstwo, ale wiadomo, że to jeszcze potrwa... czas ucieka.... geodetów będzie miał w przyszłym tygodniu... czy dobrze myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest aby Pan rolnik wypełnił oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa, wtedy gdyby SKO przyznało miałby wyrównanie od 29.09.2023 r ( tak wynika z orzeczenia i 3 miesięcy) ..... a gdy dojdzie do sprzedaży gospodarstwa to doślę dokumenty do SKO
Nurtuje mnie jedno... czy jeśli Pan sprzedałby pole w styczniu to wtedy SKO może mu przyznać świadczenie dopiero od stycznia? a co z tym okresem wstecz? Zakręciłam się strasznie
Jakby mu przyznali od stycznia to byłby problem w razie kontynuacji później. Art. 63 ust. 2 i 3 ustawy o wspierającym, mówi, że zachowanie prawa jest w sytuacji kiedy to prawo zostało przyznane przed 31 grudnia 2023. Zasadniczo nie wiem czy SKO mogłoby dać decyzję przyznająca od stycznia, ale co ja tam wiem... Sądzę jednak, że oświadczenie jego o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie wystarczy.
shannon
Stażysta
Od: 16 sie 2017, 9:36
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem