wniosek o świadczenie wychowawcze złożony przez obywatela Ukrainy

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Ulaula
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

wniosek o świadczenie wychowawcze złożony przez obywatela Ukrainy

Post autor: Ulaula »

Mam taki problem: wniosek składa ojciec dziecka, obywatel Ukrainy, posiada wymagane dokumenty: kartę pobytu z adnotacją dostęp do rynku pracy i decyzję wojewody. Czy w przypadku cudzoziemców należy wymagać np odpisu aktu urodzenia?
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Re: wniosek o świadczenie wychowawcze złożony przez obywatela Ukrainy

Post autor: admin.2021 »

Nie, ponieważ nigdzie w ustawie o tym nie ma. Wystarczy, że ojciec dziecka okazał Ci kartę pobytu w Polsce (Art. 1 pkt. 2). Ja sobie robię kserokopię i dołączam do akt :)
słaby znawca
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: słaby znawca »

Mam inne zdanie. Na postawie art.13 możemy prosić o akt urodzenia. W przypadku cudzoziemców dzieci nie zawsze mają pesel, a jak mają to bywa, że w nim nie ma danych rodziców. Jak więc ustalisz, że dana osoba jest rodzicem?
Emisia
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, SDS, KDR
Kontakt:

Post autor: Emisia »

Ale w większości wypadków, jeśli chodzi o obcokrajowców rejestr pesel nie pokazuje ojca i matki dziecka (nawet jak mają nadany nr pesel), więc wzywam do dostarczenia aktu urodzenia (tłumaczony na język polski)
ODPOWIEDZ