wniosek o ubezpieczenie do KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 mar 2017, 14:50

Pani ma przyznane ŚP. chce iść do KRUS, z decyzją, aby wójt opłacał składki do KRUS.
mamy dwa druki wniosku o objęcie ubezpieczeniem emerytalno - rentowym: jeden dla KRUS, drugi dla wójta. czy to oznacza, że ten dla wójta wypełniam ja jako gops i przesyłam do KRUS? Czy też wszelkie formalności ma dopełnić osoba, która chce się ubezpieczyć?
po co te dwa w/w druczki?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 mar 2017, 15:25

ten dla wójta zostaje u ciebie i nic nie robisz, petentka idzie do krus z drugą częscią i decyzja przyznająca świadczenie , w moim KRUSie chca aby na tej drugie części wpływówkę wbijać, kiedy zlożyli ten wniosek w dnaym ops
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 24 mar 2017, 19:59

Macie może wzór takiego druku,podzielicie się, ja jakis znalazłam ale tylko o zdrowotne. Kiedy osoba wystepuje do nas z takim wnioskiem? Czy przy skladaniu wniosku o sp czy po wydanej decyzji? Mam taka sama sprawe i do tej pory puszczałam do zus tylko- taki stan przejęłam po koledze.
A może tu mi podpowiecie jak to było z tymi krusowcami i oświadczeniami przed w 2011-2013 rokiem.Czytałam że krusowcey pobierajacy sp przed 2013 powinni być wtedy wyłaczenni z krus a burmistrz -wojt oplacał składki a co w przypadku kiedy osoba pobierala od lat sp na dziecko i nie została wyłączona z krus i sama dalej sobie opłacała składki a nie organ i nie została wezwana do składała oświadczenia ?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2017, 9:22

no ja mam taki, dostałam od mojego KRUsu
Załączniki
Wniosek_o_objecie_ubezpieczeniem_emerytalno-rentowym_w_zwiazku_z_pobieraniem_swiadczenia_lub_zasilku_2015.pdf
(180.33 KiB) Pobrany 175 razy
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 27 mar 2017, 11:06

a to jest nowe świadczenie piel.
CZy stare i sama sobie opłacała KRUS a teraz chce,zeby to wojt za nia płacił KRUS,
czy moze wczesniej była na ZUSie a teraz chce KRUS?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2017, 11:38

stare ŚP. Pani samam płaciła składki do KRUS, teraz chce, żebyśmy my płacili do krus
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 28 mar 2017, 7:30

składała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa?
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 9:40

w styczniu 2014r.
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 28 mar 2017, 13:47

Art. 17b. [Świadczenie pielęgnacyjne dla rolników] [21] 1. W przypadku, gdy o świadczenia, o których mowa w art. 16a i art. 17 ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników bądź domownicy, świadczenia te przysługują odpowiednio:

1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;

2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.

2. Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

to obowiązuje od 15 maja 2014 r. i z tego co wiem, to na podstawie tych oświadczeń KRUS wyrejestrowywał osoby.

W Twoim przypadku twoja rolniczka mogła byc ubezpieczona w KRUS z mocy ustawy i sama opłacać skłądki, ale nie jestem przekonana czy ona teraz majac to swiadczenie nabyte przed tym majem 2014 moze sobie zrezygnować z KRUS opłacanego przez siebie na rzecz KRUSu opłacanego przez wójta.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 13:49

poszła już decyzją do KRUS, powiem jak sprawa się potoczyła
Bk
Ewasjana
Podinspektor