wniosek o uchylenie SZO lub ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 maja 2017, 14:56

Witam
Proszę odpowiedzieć, czy jeśli opiekun dorosłej osoby niepełnosprawnej stara się o przyznanie ŚP i w tym celu złoży stosowny wniosek, ale dodatkowo na mocy art. 155 k.p.a. opiekun złoży także wniosek o uchylenie ZDO lub SZO (lub innym zwykłym wnioskiem zrezygnuje z ww wyżej zasiłków) i Państwo przychylicie się do takiego wniosku, to rozumieć należy, że wydanie takiej decyzji jest równoznaczne z natychmiastowym zaprzestaniem wypłaty tych zasiłków tj, z dniem wydania decyzji uchylającej SZO lub ZDO.
Czy może skutkuje to tym, że wypłata zasiłków utrzymana jest do czasu wydania i uprawomocnienia się ostatecznej decyzji organu II instancji (SKO) w przypadku, gdy np. opiekun odwoła się od takiej decyzji.
Czy może skutkuje tym, że wypłata zasiłków utrzymana jest do czasu wydania i uprawomocnienia się wyroku sądów WSA lub NSA)

Proszę o konkretne odpowiedzi, gdyż jest to bardzo ważne dla opiekunów starających się o świadczenie pielęgnacyjne
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 11 maja 2017, 18:33

Krzysztofie,
Nie odpowiem Ci na to pytanie oraz na kolejne Twoje pytania zarazem proszę innych użytkowników/pracowników także o takie same powstrzymanie się.
Zastanawiałem się od pierwszych Twoich postów jaki masz cel aż ostatnio zauważyłem Wasz blog czy coś na podobni forum. Rozumiem Cię, że chcesz dobrze dla siebie i osób z podobną sytuacją do Twojej ale każda nasza wypowiedź będzie później powielana przez inne osoby i może być traktowana jako "ale tamten napisał to i to i tak ma być".
Oficjalnie zaryzykuję informację od Nas wszystkich (pracowników ŚR) to nie my Tworzymy tak źle skonstruowane przepisy które są niejasne i rożnie interpretowane przez OPSy, SKO i inne organy. Jeżeli miałbym taką możliwość w ramach prawa to wszystkim przyznałbym ŚP zamiast SZO czy ZDO ale ja także za swoją pracę odpowiadam a szczególnie w tych sprawach gdzie jest wiele różnych stanowisk organów wyższej instancji.
Zamiast walczyć z Nami (OPS) zawalczcie lepiej o jakieś zmiany w ustawie.
Dodatkowo postaraj się Nas zrozumieć gdzie my pracownicy często w wielu przypadkach pracujemy za 1 400,00 zł zarazem wypłacając miesięcznie tyle pieniędzy, że musielibyśmy na nie pracować ponad 10 lat. Do tego musimy obsługiwać roszczeniowych wnioskodawców którzy myślą o Nas jak o złodziejach którzy im czegoś nie chcą dać mimo, że im się należy co jest oczywistym błędem.
Przez powyższe nie będę odpowiadał na Twoje pytania.
Życzę powodzenia i pozdrawiam.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 12 maja 2017, 0:02

Nie no, poddajesz się bez walki ?
Jak Was lubić i szanować skoro z zadanych przeze mnie kilku prostych pytań robisz (odpowiadając w imieniu pozostałych inspektorów) wielki ogólnopolski problem.
Powinieneś dawać przykład innym młodszym stażem inspektorom i nie pokazywać słabości, tym bardziej, że to co odpiszesz, odpowiadając merytorycznie na moje pytania, przyda się zarówno opiekunom, jak i pracownikom OPSów.
Ręce mi opadły - teraz nie wiem, czy zdołam się skutecznie wylogować.

p.s. Mam nadzieję, że jednak ktoś skusi się i odpowie merytorycznie dla obopólnej korzyści
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 10:54

heiland pisze:Krzysztofie,
Nie odpowiem Ci na to pytanie oraz na kolejne Twoje pytania zarazem proszę innych użytkowników/pracowników także o takie same powstrzymanie się.
Zastanawiałem się od pierwszych Twoich postów jaki masz cel aż ostatnio zauważyłem Wasz blog czy coś na podobni forum. Rozumiem Cię, że chcesz dobrze dla siebie i osób z podobną sytuacją do Twojej ale każda nasza wypowiedź będzie później powielana przez inne osoby i może być traktowana jako "ale tamten napisał to i to i tak ma być".
równie dobrze inni użytkownicy / młodzi inspektorzy tego Waszego forum OPS mogą tak powiedzieć o Twoich komentarzach lub komentarzach administratorów / moderatorów / i innych autorytetów, więc dlaczego mnie dyskryminujesz ?
z przyzwyczajenia ?

Przecież te same pytania (jak wyżej w moim pierwszym komentarzu) każdy z nas opiekunów może zadać (i wielu z nas je zadaje) bezpośrednio będąc w MOPSie, jednak inspektorzy mają problem z odpowiedzią, nie potrafią zinterpretować ww wniosku o uchylenie ZDO i wymienionego w nim celu jego złożenia przez opiekuna.
Postanowiłem, więc zapytać większe gremium inspektorów z całej Polski.

Szanowni Państwo nie uchylajcie się od konkretnych odpowiedzi, toż to jest Wasza codzienna praca - powinniście znać odpowiedź na ww pytania, więc moje oczekiwania są w pełni zasadne.

Proszę nie obawiać się, nie naskarżę na Państwa do MRPiPS, chociaż w przypadku braku odpowiedzi na ww proste pytania należałoby tak zrobić
Macie kontakt, to zapytajcie może tego Pana od szkoleń (jak mu tam - Marcinkiewicz / Marciniak) może będzie mógł nam wszystkim pomóc. Ta wiedza przyda się także Wam, ponieważ opiekunów z takimi wnioskami przybywa z dnia na dzień.
Czy ja wymagam od Was czegoś niemożliwego ?

Proszę, aby wypowiedziały się osoby, które mają pojęcie i znają przepisy na podstawie których wydają codziennie wiele ważnych decyzji.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2017, 11:02 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: § REGULAMIN Forum Portalu OPS.PL § III. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy:
 • Unikać zamieszczania w danym wątku kilku swoich postów z rzędu - jeżeli pojawia się potrzeba dopisania czegoś do wysłanego już posta, należ
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 19:29

Nie mam możliwości edycji i łączenia postów
Poza tym jesteś niekonsekwentny w tym co czynisz
przykłady łamania regulaminu:
viewtopic.php?f=9&t=207243782
viewtopic.php?f=9&t=207243633
viewtopic.php?f=9&t=207243661
viewtopic.php?f=9&t=207243789
viewtopic.php?f=9&t=207235849
viewtopic.php?f=9&t=207243618
viewtopic.php?f=9&t=207243565
viewtopic.php?f=9&t=207138371
viewtopic.php?f=9&t=207243214

Co tak zabolało, że kolejny raz mnie dyskryminujesz i dodatkowo publicznie łajasz.

Zapytałem na forum, ponieważ z racji sprawowanej całodobowo opieki nad matką chorą na Alzheimera nie mam możliwości iść do organu i prowadzić rozmowy bezpośredniej, więc oczekuję od Was kilku merytorycznych odpowiedzi i proszę nie zapominajcie, że jesteście inspektorami organów administracji publicznej.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 21:24

Krzysztof pisze:Nie mam możliwości edycji i łączenia postów
Masz, każdy ma przez jakiś czas od momentu zamieszczenia. W Twoim przypadku minęło za dużo czasu więc należało odpowiedzieć raz a dobrze i wystarczająco bo w ten sposób jak Ty można codziennie pisać post po poście.
Krzysztof pisze:Poza tym jesteś niekonsekwentny w tym co czynisz
przykłady łamania regulaminu:
viewtopic.php?f=9&t=207243782
viewtopic.php?f=9&t=207243633
viewtopic.php?f=9&t=207243661
viewtopic.php?f=9&t=207243789
viewtopic.php?f=9&t=207235849
viewtopic.php?f=9&t=207243618
viewtopic.php?f=9&t=207243565
viewtopic.php?f=9&t=207138371
viewtopic.php?f=9&t=207243214
Przyznaję że część z powyższego przeoczyłem ale nie jestem Bogiem i nie dam zwyczaje rady widzieć wszystkiego a Ty zamiast linkować masz opcję przy poście do zgłoszenia z której powinieneś skorzystać!
Część tych linków powieliłeś, inną zamieściłeś w stosunku do których była podjęte działania ale trafiły się chyba jedynie 2 tematy w których nie były podjęte czynności ale to ze względu takiego jak pisałem powyżej.
Krzysztof pisze:Co tak zabolało, że kolejny raz mnie dyskryminujesz i dodatkowo publicznie łajasz.
Ogólnie głowa mnie boli bo mam chore zatoki ale tak na poważnie to nic więc zwyczajnie wymyślasz i robisz z siebie ofiarę.
Krzysztof pisze:Zapytałem na forum, ponieważ z racji sprawowanej całodobowo opieki nad matką chorą na Alzheimera nie mam możliwości iść do organu i prowadzić rozmowy bezpośredniej, więc oczekuję od Was kilku merytorycznych odpowiedzi
I dostawałeś odpowiedzi w poprzednich wątkach więc nie miej za to pretensji. Niestety jest granica i widzę, że przekraczasz ją odsłaniając swoje intencje które są roszczeniowe i pretensjonalne wobec nas bo przecież "Ci się należy odpowiedź i to nasz obowiązek jej udzielić".
Poza tym możesz skorzystać z darmowych porad prawnych które są realizowane w gminach przez osoby wykwalifikowane m. in. dla osób które korzystają ze świadczeń czyli także dla Ciebie.
Krzysztof pisze:i proszę nie zapominajcie, że jesteście inspektorami organów administracji publicznej.

To kim kto jest z nas to nie jest Twoja sprawa a tym bardziej, że inspektor to nie jest wyznacznikiem czegokolwiek! :D
Dodatkowo nie ma nikt obowiązku odpowiadać Ci i udzielać porad wszyscy robimy to wyłącznie z dobrej woli.

Dalej postępujesz na granicy nie dbając o netykietę korzystania z forum ponieważ zamieszczasz zarzuty wobec innych oraz piszesz posty które jeśli już chcesz pisać to nadają się na prywatną wiadomość a nie na publikowanie ogólne.
Reasumując nie rób off topu i jeśli masz jakieś inne sprawy które są niezwiązane z tematem to kieruj je do konkretnych użytkowników w prywatnej wiadomości.

Wątek zamykam ze względu na to, że zszedł na inny temat.

Pozdrawiam.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x