Wniosek o umorzenie nienależnie pobranych

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
AsiaG
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych
Kontakt:

Wniosek o umorzenie nienależnie pobranych

Post autor: AsiaG »

Wydałam decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Babka napisała o umorzenie tego zadłużenia. Wezwałam ją do dostarczenia dokumentów, na podstawie których ustalę faktyczną sytuację rodziny (ile wydaje na czynsz, media, żywność, odzież itp. jakie ma dochody), ale nie odebrała wezwania (pismo wróciło podwójnie awizowane).
W wezwaniu napisałam, że jeśli nie udzieli informacji to jej wniosek pozostawię bez rozpatrzenia. Czy faktycznie mogę tak zrobić? Czy wydać decyzję o odmowie umorzenia ze względu na to, że nie udzieliła informacji? A może powinnam jeszcze raz wysłać wezwanie, bo tego nie odebrała?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wniosek o umorzenie nienależnie pobranych

Post autor: noteev »

Według mnie, jeśli powołałaś się na art 64.2 Kpa, to sprawa jest zakończona, bo czynność pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia nie wymaga formy decyzji lub postanowienia.
To, że nie odebrała pisma nie jest przesłanką do ponownego wysłania wezwania. Zgodnie z art. 44.4 Kpa w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
asia10
Praktykant
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: asia10 »

A czy można wystąpić do OPS o przeprowadzenie wywiadu w rodzinie po złożeniu podania o umorzenie nienależnie pobranych świadczen? Jeśli tak to na jakie art. się powołać?
Ragnar
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Ragnar »

zdaje się, że nie można.
wnioskodawcy jak chcą uzasadnić wniosek o umorzenie to z Tobą przeprowadzają rozmowę,
to ty przyjmujesz dokumentacje i oświadczenia
Małopolska/OPS/Sygnity
asia10
Praktykant
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: asia10 »

Kurcze to kiepsko... ale faktycznie nie mogę dla sprawdzenia stanu faktycznego w takiej rodzinie i tych szczególnie ważnych okoliczności dla umorzenia bądź odmowy umorzenia??
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

My prosimy o sporządzenie karty informacyjnej przez pracownika socjalnego w związku z pismem o umorzenie
ODPOWIEDZ