Zmiana formy wypłaty - gotówka zamiast konta bankowego.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
JoannaS
Stażysta
Zajmuję się: FA, CP, DG, SW,
Kontakt:

Zmiana formy wypłaty - gotówka zamiast konta bankowego.

Post autor: JoannaS »

Potrzebuję informacji odnośnie rozwiązania problemu. Wnioskodawca składa wniosek, wypłata na konto bankowe. Po informacji, ze strony pracownika socjalnego zmieniamy na formę gotówkową. I jak to formalnie załatwić żeby było dobrze?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: Zmiana formy wypłaty - gotówka zamiast konta bankowego.

Post autor: Tom. »

no trzeba wszcząć postępowanie, wysłać zawiadomienie o wszczęciu, potem wysłać zawiadomienie o zakończeniu postępowania, czekać, wydać decyzję, czekać na uprawomocnienie, po uprawomocnieniu kliknąć w systemie i zmienić formę wypłaty ;) :lol:

PS. na jakiej podstawie pracownik socjalny decyduje o zmianie formy wypłaty z konta na gotówkę??? :shock:
JoannaS
Stażysta
Kontakt:

zachodzi podejrzenie marnotrawienia świadczenia, więc nastąpiła zmiana na gotówkę. Tylko nic formalnie, wszystko na podstawie ustaleń. Szukam szybkiego rozwiżzania na to aby było zgodnie z ustawą.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

ahh, podejrzewam, że mylnie używasz pojęcia "gotówka"....,
jeśli chodzi o to o czym myślę to jak najbardziej procedura wskazana w poprzednim poście z pominięciem emotikonów ;)
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

JoannaS pisze:zachodzi podejrzenie marnotrawienia świadczenia, więc nastąpiła zmiana na gotówkę. Tylko nic formalnie, wszystko na podstawie ustaleń. Szukam szybkiego rozwiżzania na to aby było zgodnie z ustawą.
No to jak zachodzi podejrzenie, to potwierdzasz podejrzenie i zmieniasz na rzeczowkę a nie bawisz się w jakieś "códa". A jak chcecie tak, że asystent pilnuje delikwentki co robi z kasą, to zwyczajnie prośba o zmianę formy wypłaty na kasę od danego miesiąca i tyle.
JoannaS
Stażysta
Kontakt:

wyjaśnię raz jeszcze: mam wydaną decyzję, w której w pouczeniu mam wypłatę świadczenia na konto bankowe. Tylko, że pracownik socjalny stwierdza, że pieniądze są źle wydatkowane, więc kierownik zaleca zmianę formy wypłaty i odbiór pieniędzy w kasie, ale bez dokumentu, bez uzasadnienia i bez czegokolwiek w teczce. Czy jeżeli rodzina napisze mi wniosek o zmianę formy wypłaty i jak to uczynię bez zmiany decyzji to będzie ok?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

w związku z marnotrawieniem można zmieniać wypłatę na formę rzeczową (np talony) po przeprowadzeniu stosownego postępowania a nie na odbiór kasy w kasie , natomiast zmiana z konta na gotówkę, przekaz itp to sprawa wyłącznie pobieracza świadczeń
JoannaS
Stażysta
Kontakt:

Tom. pisze:w związku z marnotrawieniem można zmieniać wypłatę na formę rzeczową (np talony) po przeprowadzeniu stosownego postępowania a nie na odbiór kasy w kasie , natomiast zmiana z konta na gotówkę, przekaz itp to sprawa wyłącznie pobieracza świadczeń
Czyli po takim wniosku świadczeniobiorcy mogę bez problemu zrobić formę gotówkową bez zawiadomień czy zmian w decyzji? Tylko na tym mi zależy, pomijamy fakt podejrzenia marnotrawienia.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

W sentencji masz coś dot. wypłaty na konto czy tylko w pouczeniu?
JoannaS
Stażysta
Kontakt:

Korowiow pisze:W sentencji masz coś dot. wypłaty na konto czy tylko w pouczeniu?
W pouczeniu mam informację o wypłacie,
ODPOWIEDZ