Witam, otrzymałam wniosek o zdo złożony w maju 2014 r. w innej gminie wraz z decyzją uchylającą. Z akt wynika, że osoba wymagająca opieki przebywa w zol. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc.
Ja na Twoim miejscu to odmówiłabym przyznania ZDO.....jak dla mnie to nie jest sytuacja żeby opiekun musiał rezygnować z zatrudnienia aby opiekować się niepełnosprawnym. Opiekę sprawują pracownicy ZOL-u.
No właśnie zastanawiam się czy powinnam rozpatrywać ten wniosek, tzn. prowadzić całe postępowanie i sprawdzać czy opiekun musiał rezygnować z zatrudnienia aby opiekować się niepełnosprawną, która jest w zol...
Powinnaś normalnie przyjąć i rozpatrzyć wniosek .... odmówić ZDO ponieważ wnioskodawca nie sprawuje opieki w takim zakresie aby uniemożliwiało to pracę zarobkową. Opiekę nad niepełnosprawnym sprawują pracownicy ZOL-u.
Zmiana organu właściwego ( sama w sobie) nie stanowi przesłanki do utraty prawa do ZDO. Jeden organ uchyla swoja decyzję a drugi przyznaję zasiłek.
W 2018r. miałam taką sytuację i przejmowałam ZDO od sąsiedniej gminy. Oni uchylili swoją decyzję a ja przyznawałam. Omawialiśmy to na szkoleniu z gościem z ministerstwa ( nie pamiętam nazwiska). Potwierdził prawidłowość takiego postępowania.