Wniosek o zwolnienie z opłaty za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
nicolaa
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Wniosek o zwolnienie z opłaty za DPS

Post autor: nicolaa »

Wysłałam wniosek o wywiad alimentacyjny do dzieci, których ojciec przebywa w DPS. Córka napisała wniosek o zwolnienie z opłaty za pobyt w DPS, w którym opisała naruszenie przez ojca obowiązku alimentacyjnego.
Czy w takiej sytuacji wysyłacie ponownie wniosek o wywiad ( tym razem cz. I lub IV aby zweryfikować złożony wniosek o zwolnienie z opłat).
Czy od tej pory nie muszę już wysyłać do niej o wywiad aktualizacyjny cz. II raz do roku?
nicolaa
Stażysta
Kontakt:

Re: Wniosek o zwolnienie z opłaty za DPS

Pomoże ktoś?
Kazimiera
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Kazimiera »

Jeżeli wnioskodawczyni udowodniła to o czym pisze i wydałaś decyzję o zwolnieniu z art 64 7 to temat jest zamknięty. Kolejny wywiad jest niepotrzebny. Jeżeli nie było jeszcze żadnego wywiadu to jest potrzebny do decyzji zwalniającej lub odmawiającej zwolnienie.
Kazimiera
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Kazimiera »

art. 64 ustawy o pomocy społecznej przewiduje możliwość zwolnienia z opłaty za pobyt mieszkańca domu pomocy społecznej. Przepis ten stanowi, że osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego,
nicolaa
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję:)
ODPOWIEDZ