Wniosek prokuratury o wszczęcie postępowania
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Wniosek prokuratury o wszczęcie postępowania
po raz pierwszy otrzymaliśmy wniosek prokuratora o wszczęcie postępowania administracyjnego w przedmiocie uchylenia decyzji przyznającej FA. Prokurator powołuje się na fakt, że dłużnik mieszka z uprawnioną do alimentów. Pani pobierająca fundusz składa oświadczanie, że w dalszym ciągu egzekucja jest bezskuteczna gdyż dłużnik w miarę możliwości jedynie robi zakupy oraz opłaca dzieciom telefony. Co robić w takiej sytuacji?
-
- Stażysta
- Kontakt:
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wniosek prokuratury o wszczęcie postępowania
ja miałam taka sytuacje i wszczęłam postępowanie ustalając jakie kwoty otrzymywała wierzycielka i nienależnie pobrane świadczenia
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Stażysta
- Kontakt:
o super dziękuje, też zrobiliśmy wszczęcie postępowania tylko tak zastanawialiśmy się czy uchylić na bieżąco świadczenia czy właśnie żądać zwrotu aż od 2014 roku czyli zgodnie z danymi z przesłuchania
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u nas osoba sama zrezygnowała z dalszego pobierania świadczeń. Taka sprawa najczęściej "wychodzi" w przypadku kiedy dłużnik jest uznany za uchylającego się i sprawa idzie do prokuratury. Wierzycielki razem mieszkające z dłużnikami niekiedy "bronią" dłużników i takie cudeńka powstają.
My po tej naszej sprawie wezwaliśmy wszystkie wierzycielki, które wspólnie mieszkają z dłużnikami i wyjaśniliśmy im jakie mogą być konsekwencję. Kilka wierzycielek zrezygnowało z pobierania świadczeń.
My po tej naszej sprawie wezwaliśmy wszystkie wierzycielki, które wspólnie mieszkają z dłużnikami i wyjaśniliśmy im jakie mogą być konsekwencję. Kilka wierzycielek zrezygnowało z pobierania świadczeń.
-
- Stażysta
- Kontakt:
no właśnie bo tak zastanawiamy się nad tym tematem wspólnego mieszkania czy mamy zastosować art. 24 jako inne okoliczności. Ustawa nie zakazuje mieszkać dłużnikowi razem z wierzycielką...z jeden strony logiczne jest, że nie powinna pobierać tych świadczeń z drugiej strony na jaki artykuł się powołać
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
u nas jest kilka takich przypadków że wierzycielka i dłużnik mieszkają razem
jak dla mnie to tu nie ma takich podstaw to zwrotu czy wszczęcia
jakby nie patrzeć to przecież alimenty są zasądzone i egzekucja jest bezskuteczna
gdzie jest napisane że wierzycielka nie może mieszkać pod jednym adresem z dłużnikiem ?
chyba że sama się przyzna i oświadczy że oszukuje , ale czy to możliwe?
no chyba że by przyszedł dłużnik i oświadczył ,że on jej płaci i ma na to dowód
jakby nie patrzeć to przecież alimenty są zasądzone i egzekucja jest bezskuteczna
gdzie jest napisane że wierzycielka nie może mieszkać pod jednym adresem z dłużnikiem ?
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja się z tym zgadzam, bo przepisy nie zabraniają wspólnego zamieszkania. Ale sprawa się komplikuje z chwilą kiedy składany jest wniosek do prokuratora i policja przesłuchuje wierzycielki. Niejednokrotnie zeznają, że mąż (dłużnik) płaci rachunki lub daje jakieś drobne kwoty dla dzieci, a dla prokuratora jest to sygnał, że taka osoba oszukuje i żąda wszczęcia postępowania o nienaleznie pobrane świadczenia. U mnie jedna osoba miała sprawę karną o wyłudzenie świadczeń, dostała wyrok w zawieszeniu i zwrot świadczeń. Dlatego ja niektórym osobom wyjaśniam co może się zdarzyć i decyzja należy do nichKleopatra80 pisze: 21 maja 2021, 14:30 u nas jest kilka takich przypadków że wierzycielka i dłużnik mieszkają razem

Oprócz Wniosek prokuratury o wszczęcie postępowania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Decyzja za uchylającego się, a 0,13 gr DŁUGU
Decyzja... za uchylającego się- podstawa prawna
weterani prosze o pomoc
wniosek złożony w kwietni a skreślenie z listy uczniów
Uzysk z dodatku aktywizacyjnego?
Nowy dziennik
Wpłata od komornika po śmierci dłużnika
tytuł wykonawczy
Fundusz alimentacyjny po maturze
dozór policyjny co robiliście w takim przypadku
Wierzycielka jest dłużnikiem alimentacyjnym
Czy wydaję decyzję czy szukam DA?