Wniosek ŚW żony wójta

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wniosek ŚW żony wójta

Post autor: kronos79 »

Szwagier to powinowaty drugiego stopnia. Odpowiednik pokrewieństwa bez więzów krwi. Skoro siostra/ brat do drugi stopień pokrewieństwa, to ich małżonkowie są naszymi powinowatymi drugiego stopnia.
Ale nadal nie wiadomo skąd urzędnik zajmujący się 500+ ma wiedzieć jak nazywają się szwagier czy zięć wójta/burmistrza/prezydenta.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
GosiaIn
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: GosiaIn »

kronos79 pisze: 08 lut 2021, 14:14 Szwagier to powinowaty drugiego stopnia. Odpowiednik pokrewieństwa bez więzów krwi. Skoro siostra/ brat do drugi stopień pokrewieństwa, to ich małżonkowie są naszymi powinowatymi drugiego stopnia.
Ale nadal nie wiadomo skąd urzędnik zajmujący się 500+ ma wiedzieć jak nazywają się szwagier czy zięć wójta/burmistrza/prezydenta.
No właśnie okazuje się że należy mieć wiedzę z każdej dziedziny prawa. :D ;)
Gosia :)
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA
Kontakt:

Post autor: Gosia :) »

Macie może pismo przewodnie do SKO dotyczące powyższej sprawy?
GosiaIn
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: GosiaIn »

Gosia :) pisze: 12 lut 2021, 14:21 Macie może pismo przewodnie do SKO dotyczące powyższej sprawy?
Ja mam takie pismo.
Załączniki
sko.docx
(16.46 KiB) Pobrany 66 razy
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję bardzo :)
Stażysta
Kontakt:

Jeżeli sko wskaże innego wójta, to my otrzymamy informację z wyznaczonego ops i wprowadzamy wniosek?
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

Gosia :) pisze: 19 lut 2021, 13:39 Jeżeli sko wskaże innego wójta, to my otrzymamy informację z wyznaczonego ops i wprowadzamy wniosek?
Ja wprowadzam wniosek z chwilą złożenia, po czym po przekazaniu do SKO zamykam wniosek z adnotacją ->przekazano do instytucji właściwej + info dla strony o przekazaniu wniosku.
Czekam co ,,uradzi" SKO (zawsze dają postanowienie o wyznaczeniu organu), po czym po wyznaczeniu instytucji właściwej do rozpatrzenia czekam na rozstrzygnięcie w sprawie i wprowadzam wniosek ponownie (ten sam nr i data) wraz z rozstrzygnięciem z innego organu.
Sth like this :| :?
Stażysta
Kontakt:

Miałam tak zrobić, ale wolałam się upewnić. Wniosek przekazałam, informacja dla wnioskodawcy również poszła. Dziękuję za odpowiedz :)
Iza11
Starszy referent
Zajmuję się: SR SW FA
Kontakt:

Post autor: Iza11 »

czy ktoś ma wzór takiego pisma jakim przekazujemy wnioski do SKO? i czy wysyłamy tam oryginalny wniosek?
Stażysta
Kontakt:

Ja wysłałam oryginalny, przecież w każdej chwili możesz sobie wydrukować z systemu.

Działając na podstawie art. 25 § 1 pkt 2 w związku z art. 17 pkt 1, art. 26 § 2 pkt 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 256 z późn. zm.), Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w .......zwraca się z prośbą o wyłączenie Pani ........ (żony Wójta Gminy.....) zam. ................. – od udziału w postępowaniu dotyczącym ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego na dzieci: ....................., wnioskowanego dnia .................... na okres świadczeniowy 2021/2022.
Zgodnie z art. 26 § 2 pkt 2 Kodeksu Postępowania Administracyjnego „w okolicznościach przewidzianych w art. 25 § 1 pkt 2 wyłączenie organu od załatwienia sprawy - organ wyższego stopnia nad organem, w którym osoba wymieniona w tym przepisie zajmuje stanowisko kierownicze. Organ wyższego stopnia może do załatwienia sprawy wyznaczyć inny podległy sobie organ”.
W zawiązku z powyższym, w załączeniu przesyłam przedmiotowy wniosek, celem załatwienia sprawy albo wskazania innego właściwego organu.
ODPOWIEDZ