Wniosek ŚW żony wójta

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
eek
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Wniosek ŚW żony wójta

Post autor: eek »

Poproszę o Wasze opinie jakie jest dalsze prawidłowe postępowanie, to znaczy po wyznaczeniu przez SKO rozpatrujemy wniosek żony wójta sąsiedniej gminy i wydajemy informację o przyznaniu świadczenia wychowawczego - który organ wypłaca kasę ? ten który informuje o przyznaniu świadczenia czy ten na terenie którego mieszka wnioskodawca ?
Dotychczas informację o przyznaniu świadczenia wysyłaliśmy do realizacji gminie, w której mieszka wnioskodawca, a ostatnio „przepychamy” się z inną gminą, bo oni twierdzą, że wypłaca organ, który rozpatruje wniosek i przyznaje świadczenie.
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

Ja miałam taką sytuację i na informacji z innego organu pisze jak byk: świadczenie będzie realizowane przez ...(mój ops) właściwy na miejsce zamieszkania Wnioskodawcy.

Oni tylko rozpatrują, realizujesz Ty (jeśli u Ciebi9e mieszkają).
Sth like this :| :?
Iza11
Referent
Zajmuję się: SR SW FA
Kontakt:

Post autor: Iza11 »

dokładnie. organ wyznaczony przez SKO tylko rozpatruje. i pisze w informacji, że wypłaca organ tam gdzie mieszka wnioskodawca...
marzenasaw
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: marzenasaw »

Iza11 pisze: 01 mar 2021, 13:50 dokładnie. organ wyznaczony przez SKO tylko rozpatruje. i pisze w informacji, że wypłaca organ tam gdzie mieszka wnioskodawca...
A na jaki art.się powołują że wy macie wypłacać? Jeżeli sko wyłączyło was to z wszystkiego i z informacji i wypłat. Skoro nie jesteście organem właściwym to jak możecie płacić? Np. wójt czy burmistrz płaci sam sobie?
Gosia :)
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA
Kontakt:

Post autor: Gosia :) »

Dostałam postanowienie sko o wyznaczeniu organu właściwego. Teraz czekam na informację od tego nowego organu, następnie wprowadzam?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

marzenasaw pisze: 11 mar 2021, 20:21 A na jaki art.się powołują że wy macie wypłacać? Jeżeli sko wyłączyło was to z wszystkiego i z informacji i wypłat. Skoro nie jesteście organem właściwym to jak możecie płacić? Np. wójt czy burmistrz płaci sam sobie?
SKO WYZNACZA INNY ORGAN DO ZAŁATWIENIA SPRAWY. Co załatwia sprawę? Zwykle decyzja administracyjna, w przypadku SW rozstrzygnięcie nie będące decyzją. Ale tu kończy się wyznaczenie przez SKO, realizacja wypłat nie jest załatwianiem sprawy.
Podobnie, realizujesz rozstrzygnięcie innego organu w przypadku zmiany miejsca zamieszkania, dlatego że jesteś organem właściwym ze względu na miejsce zamieszkania strony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
GosiaIn
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: GosiaIn »

Wójt składając wniosek o 500+ chce wskazać organ który ma rozpatrywać jego sprawę. :oops: Czy ja w piśmie do SKO mogę wpisać taką informację? Do tej pory wysyłałam pisma i w odpowiedzi wskazywali OPS najbliższy miejsca zamieszkania. Wójt wskazał taki który nie jest najbliższy.
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Wójt może zrobić co chce we wniosku, ale w żaden sposób nie wiąże to SKO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
GosiaIn
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: GosiaIn »

kronos79 pisze: 26 kwie 2021, 14:15 Wójt może zrobić co chce we wniosku, ale w żaden sposób nie wiąże to SKO.
No tak może :D już wysłałam zobaczymy jaki OPS wskażą. Dziękuję ;)
ODPOWIEDZ