wniosek z dopłatą do czynszu złożony w lutym
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: wniosek z dopłatą do czynszu złożony w lutym
art. 15zzziba ust.5 W przypadku przyznania dodatku mieszkaniowego z mocą wsteczną, okres, o którym mowa w art. 7 ust. 5 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, skraca się o liczbę miesięcy poprzedzających pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia wniosku, za które przyznano dodatek mieszkaniowy.
-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Ale ja piszę o tym, gdy ktoś nigdy nie miał dodatku i teraz chce złożyć wstecz. Nawet w przykładzie z Urzędu Wojewódzkiego jest taki przykład, że ktoś chce DM wstecz od lipca do grudnia 2020 r. i wtedy wypłaca mu się jednorazowo za 6 miesięcy. A co jeśli potem chce od stycznia do czerwca? Robimy mu znowu decyzję za te miesiące? Gdyby miał z dopłatą covidowską, to rozumiem, że nie, bo to jest jednorazowe ale czy można przyznać mu wstecz sam DM po raz drugi? (w tym wypadku pierwszy raz jest od lipca do grudnia 2020, powiedzmy, że z dopłatą covidowską, a drugi raz od stycznia do czerwca 2021 już bez tej dopłaty).
-
- Podinspektor
- Kontakt:
chodzi o to, że jakby chciał od lipca do grudnia to musiałby wniosek złożyć w konkretnym miesiącu tj. listopadzie 2020r. a to już raczej z przyczyn obiektywnych nie jest wykonalne gdyż jak wiemy mamy luty 2021r.
zawsze rozpatrujemy wniosek złożony w konkretnym przedziale czasowym (przynajmniej ja tak to rozumiem w oparciu o obecnie obowiązujące przepisy)
zawsze rozpatrujemy wniosek złożony w konkretnym przedziale czasowym (przynajmniej ja tak to rozumiem w oparciu o obecnie obowiązujące przepisy)
-
- Podinspektor
- Kontakt:
więc nie ma takiej technicznej możliwości (moim zdaniem), że ktoś nagle się obudził składa sobie wniosek w lutym 21 i prosi na podstawie tego wniosku o dodatki z mocą wsteczna od marca 2020 gdyż jak wiemy z art., który wskazałem powyżej, zabrakło by miesięcy z bieżącego okresu na zamienienie je na miesiące wstecz.
jak wynika z art. 7 ust. 5 ustawy o dodatkach możemy poruszać się tylko w ramach okresu 6 miesięcznego. To jest ze tak powiem nieprzekraczalna pula miesięcy.
a dodatkowo jesteśmy "związani" datą złożenia wniosku
jak wynika z art. 7 ust. 5 ustawy o dodatkach możemy poruszać się tylko w ramach okresu 6 miesięcznego. To jest ze tak powiem nieprzekraczalna pula miesięcy.
a dodatkowo jesteśmy "związani" datą złożenia wniosku
-
- Podinspektor
- Kontakt:
i tak dla lepszej analizy wykorzystajmy podany przez ciebie przykład:
1. żeby kolega dostał dodatek od lipca do grudnia powinien wniosek jak wspomniałem wyżej złożyć w listopadzie
2. żeby dostać dodatek od stycznia do czerwca kolejny wniosek powinien złozyc w grudniu.
a jak składa w lutym to może jedynie dostać na okres od października do marca
1. żeby kolega dostał dodatek od lipca do grudnia powinien wniosek jak wspomniałem wyżej złożyć w listopadzie
2. żeby dostać dodatek od stycznia do czerwca kolejny wniosek powinien złozyc w grudniu.
a jak składa w lutym to może jedynie dostać na okres od października do marca
-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Spytałam o tę kwestię dra Mazurkiewicza. Wg niego oczywiście, że mogę przyznać za okres np. czerwiec-listopad 2020 r. Mało tego, jak wypłacę za te m-ce jednorazowo to ta osoba może złożyć wniosek o DM na okres grudzień 2020 r. - maj 2021 r.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a jakoś to było uzasadnione? czy tak po prostu "oczywiście, że można"...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
A to nie jest tak, że jeśli ktoś nigdy nie miał dodatku to może sobie wybrać dogodny okres wstecz, na który chce ten dodatek, np. od 01.06. do 30.11.2020 r.?
[/quote]
no raczej nie
[/quote]
no raczej nie
-
- Podinspektor
- Kontakt:
poza tym, program sygnity jest zupełnie niekompatybilny z rozwiązaniami proponowanymi przez pana Mazurkiewicza tzn. można i owszem wprowadzić dodatek z mocą wsteczną np. wniosek złożony II/21 to okres X-III20/21, natomiast nijak się nie da wprowadzić np. okresu VI- XI /20 przy wniosku złożonym w II/21Spytałam o tę kwestię dra Mazurkiewicza. Wg niego oczywiście, że mogę przyznać za okres np. czerwiec-listopad 2020 r. Mało tego, jak wypłacę za te m-ce jednorazowo to ta osoba może złożyć wniosek o DM na okres grudzień 2020 r. - maj 2021 r.

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM/KDR/SKR/KADRY/PŁACE/ŚRODKI TRWAŁE/PŁATNIK
- Kontakt:
Dzień dobry, nie wiem co powiedział Pan Mazurkiewicz, ale w przepisach jest, że dodatek może być przyznany z mocą wsteczną , ale okres 6 miesięcy skraca się o liczbę miesięcy poprzedzających pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia wniosku, za które przyznano dodatek
Oprócz wniosek z dopłatą do czynszu złożony w lutym - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Gospodarstwo rolne
radix ndm+
SYGNITY - ryczałt dla wnioskodawcy
nowa potrzebuje pomocy
Możecie spr. - liczę ręcznie :(
Wyliczenie kWh
jeszcze raz dopłata- podnajem w społdzielni
powierzchnia użytkowa
Sprostowanie decyzji dodatku mieszkaniowego
obliczenie dm, pilnie potrzebuję pomocy
prawidłowo potwierdzona powierzchnia użytkowa?????
zapotrzebowanie na dopłaty do czynszu
zaswiadczenie z PUP
Ustawa
jak wyliczyc kwh
Decyzja odmowna-79a