Pomocy- odrobinę w głowie mi się zakręciło.
Jeśli klienta przyniosła wniosek na 500+ na drugie dziecko. Mam jej zrobić decyzję do końca czerwca i na lipiec informacja o przyznaniu do końca okresu zasiłkowego- wrzesień? Czy tylko decyzję od maja do września?
Wniosek z maja- do kiedy decyzja
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Re: Wniosek z maja- do kiedy decyzja
decyzja od maja do końca września
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wniosek z maja- do kiedy decyzja
Nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca.KatmaL pisze:Pomocy- odrobinę w głowie mi się zakręciło.
Jeśli klienta przyniosła wniosek na 500+ na drugie dziecko. Mam jej zrobić decyzję do końca czerwca i na lipiec informacja o przyznaniu do końca okresu zasiłkowego- wrzesień? Czy tylko decyzję od maja do września?
Do tego czasu pracujesz na obecne obowiązujących przepisach czyli przyznajesz decyzją do końca września.
Może być tak, że decyzji wydać nie zdążysz, bo np. strona jest osobą samotnie wychowującą dziecko i nie ma zasądzonych alimentów. W takim przypadku dziś wzywasz stronę do przedłożenia tytułu potwierdzającego zasądzenie alimentów w terminie 3 miesięcy.
I wówczas, rozpatrując sprawę po 30 czerwca obowiązują Cię przepisy przejściowe i przepisy nowe. A to oznacza, że po pierwsze ustalasz prawo do końca września 2019, po drugie, do świadczeń za okres do 30 czerwca obowiązują Cię przepisy stare (obowiązek alimentów), po trzecie, korzystasz już z nowej, bezdecyzyjnej formy rozstrzygnięcia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz Wniosek z maja- do kiedy decyzja - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zmiana decyzji ze względu na zmianę miejsca zamieszkania- cz
stary okres świadczeniowy 2017/2018 w lipcu
informacje zamiast decyzji w lipcu 2019 roku
Tytuł wykonawczy w US a nowe 500+ i potrącanie z bieżących
Opinie o oprogramowaniu 500 plus
jak to z kosztami obsługi po nowemu
Decyzja Wojewody a Nienależnie pobrane świadczenie
SKO przyznało 500+ - gdy dochód przekroczył 800 na osobę...
Uchylenie decyzji i wniosek w tym samym miesiącu
Wyrok zasądzający świadczenie alimentacyjne tak czy nie?
przekazanie części 500+ tytułem spłaty zaległości w opłatach
szkolenia nowa ustawa - czy warto
500+ pobierane już na pierwsze dziecko
500 + Placówka Opiekuńczo wychowawcza
4 dziecko urodzone w lipcu a 500+
konferencja IT Wrocław 11-13.05