Wniosek z maja- do kiedy decyzja

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
KatmaL
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Wniosek z maja- do kiedy decyzja

Post autor: KatmaL »

Pomocy- odrobinę w głowie mi się zakręciło.
Jeśli klienta przyniosła wniosek na 500+ na drugie dziecko. Mam jej zrobić decyzję do końca czerwca i na lipiec informacja o przyznaniu do końca okresu zasiłkowego- wrzesień? Czy tylko decyzję od maja do września?
Honoratka
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Re: Wniosek z maja- do kiedy decyzja

Post autor: Honoratka »

decyzja od maja do końca września
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wniosek z maja- do kiedy decyzja

Post autor: kronos79 »

KatmaL pisze:Pomocy- odrobinę w głowie mi się zakręciło.
Jeśli klienta przyniosła wniosek na 500+ na drugie dziecko. Mam jej zrobić decyzję do końca czerwca i na lipiec informacja o przyznaniu do końca okresu zasiłkowego- wrzesień? Czy tylko decyzję od maja do września?
Nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca.
Do tego czasu pracujesz na obecne obowiązujących przepisach czyli przyznajesz decyzją do końca września.
Może być tak, że decyzji wydać nie zdążysz, bo np. strona jest osobą samotnie wychowującą dziecko i nie ma zasądzonych alimentów. W takim przypadku dziś wzywasz stronę do przedłożenia tytułu potwierdzającego zasądzenie alimentów w terminie 3 miesięcy.
I wówczas, rozpatrując sprawę po 30 czerwca obowiązują Cię przepisy przejściowe i przepisy nowe. A to oznacza, że po pierwsze ustalasz prawo do końca września 2019, po drugie, do świadczeń za okres do 30 czerwca obowiązują Cię przepisy stare (obowiązek alimentów), po trzecie, korzystasz już z nowej, bezdecyzyjnej formy rozstrzygnięcia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ