Zgodnie z opinią naszego radcy prawnego przy wydawaniu decyzji pod uwagę bierzemy przepisy materialne obowiązujące w dniu złożenia wniosku i przepisy proceduralne na dzień wydania decyzji.
Pisałam już w innym wątku
Pani Kopacz wyraźnie dzisiaj powiedziała ,ze liczy się DATA URODZENIA a nie data złożenia wniosku
czyli data urodzenia do 31 października- bez zaświadczeń
a czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest bo ni poani w MOPS-ie powiedziała żw skoro mam na tym samym wniosku rodzinne i dodatki do rodzinnego-a nie należą mi się dodatki gdyż mam zaświadczenie od 14 tyg ciąży- dodam że urodziłam synka 30,09,2009roku a podanie złożyłam 09,10,2009 roku-to nie dostanę ani rodzinnego ani dodatków.czy tak faktycznie jest?nie dostanę rodzinnego?i mam teraz czekać miesiąc na decyzję MOPSU w sprawie odwołania.pomoże mi ktoś???
xxxxxx zgodnie z ta interpretacją jak ktos zlozył wniosek na nowy okres zasiłkowy ale zlozyl go w październiku to powinno mu sie przyznac zasiłek rodzinny w starej kwocie 48, 64, 68 heheh co to za radca
ale ja złożyłam wniosek na nowy okres zasiłkowy,bo w zeszłym nam dochody przekraczały a pani mi powiedziała że jak nie mam zaświadczenia to nie dostanę dodatku z tytułu urodzenia się dziecka-powiedziałam ok, a ona mi jeszcze że nie należy mi się rodzinne,bo jest na tym samym formulażu.a co to moja wina że na tym samym wniosku składa się o kilka rzeczy???
decyzję odmowną dostanę za miesiąc tak mi powiedziała.ja rozumiem sprawę z dodatkami tzn.tym dodatkowym 1000zł-taki przepisy.ale na jakiej podstawie nie należy mi się rodzinne?nie przekraczają mi dochody,wniosek jest kompletny,Nie przyzna mi dlatego że na jednym papierku pisane jest???
też mi się tak wydaje ale co mam zrobić?Przecież nie będę się z tą panią kłucić.Chyba złożę odwołanie po prostu.Mam w związku z tym pytanie.jeśli wniosek o rodzinne złożyłam 09,10,2009 roku to kiedy powinnam otrzymać decyzję?Wiem że rodzinne-w razie otrzymania-MOPS ma prawo wypłacić do 31 grudnia i wogóle.ale jak to jest z decyzją?czy nie powinna mi przyjść w ciągu miesiąca od złożenia wiosku?Bo według interpretacji pani z \"mojego\" MOPS-u to jak mam czekać jeszcze miesiąc to wniosek nie jest rozpatrzony przez 2,5 miesiąca.trochę długo.czy ktoś mi może odpowiedzieć na to pytanie?Z góry bardzo dziękuję.