wniosek złożony w styczniu ma być już na wypłatę? - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 sty 2020, 12:43

wniosek o DE włożony w styczniu ma już być wypłacony w styczniu ? czy liczy się od lutego? z tym że DM od lutego
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: asystent rodziny

Napisano: 28 sty 2020, 14:28

1) Na dodatek energetyczny mogą złożyć osoby, które mają przyznany dodatek mieszkaniowy, a więc skoro dodatek mieszkaniowy jest przyznany od lutego, dodatek energetyczny powinien być złożony w lutym i być wypłacany od lutego.

2) Dodatek energetyczny złożony w styczniu jest wypłacany do końca stycznia.

chyba, że coś pokręciłem :|
Krisek
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 8:48
Zajmuję się: DM

Napisano: 29 sty 2020, 10:41

magdalenamagda pisze:
28 sty 2020, 12:43
wniosek o DE włożony w styczniu ma już być wypłacony w styczniu ? czy liczy się od lutego? z tym że DM od lutego
jeżeli wnioskodawca złożył Ci wniosek o DE w styczniu A POSIADA decyzję z DM na styczeń no to na ten styczeń trzeba wniosek rozpatrzyć, a jeśli tej decyzji o DM nie ma to decyzja odmowna z DE i pouczyć wnioskodawcę że wniosek o DE składa się od momentu przyznania decyzji o DM
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 29 sty 2020, 13:49

dzięki bardzo
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: asystent rodziny

Napisano: 04 lut 2020, 9:27

złożył w styczniu, ale czy miał przyznany dodatek mieszkaniowych? bo jesli miał np przyznany na okres od sierpnia do stycznia, to przyznajesz mu na jeden miesiąc, tak jak masz przyznany mieszkaniowy.
Kasitwix
Stażysta
Od: 17 lip 2019, 7:57
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS

Napisano: 05 lut 2020, 10:07

Moja poprzedniczka robiła w ten sposób, że składany jest wniosek o DM i DE w tym samym czasie i oba przyznaje sie od 1 dnia kolejnego miesiąca. Czyli, jeśli wniosek o DM i DE został złożony w styczniu to od 1 lutego przyznaję dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny. Ja również teraz tak robię, na szkoleniu nie zostało to wytknięte jako błąd, więc... sama nie wiem.. :)
szpila
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 13:35
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 05 lut 2020, 10:09

szpila pisze:
05 lut 2020, 10:07
Moja poprzedniczka robiła w ten sposób, że składany jest wniosek o DM i DE w tym samym czasie i oba przyznaje sie od 1 dnia kolejnego miesiąca. Czyli, jeśli wniosek o DM i DE został złożony w styczniu to od 1 lutego przyznaję dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny. Ja również teraz tak robię, na szkoleniu nie zostało to wytknięte jako błąd, więc... sama nie wiem.. :)
Nadmienię jeszcze tylko, że jeśli decyzję o DM wydaję np. 15.01 to decyzję o DE z data 16.01
szpila
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 13:35
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 13 lut 2020, 16:20

Warunkiem otrzymania dodatku energetycznego jest uzyskanie w pierwszej kolejności prawa do dodatku mieszkaniowego.Jeżeli wniosek o DM złoży w styczniu to prawo do niego nabywa od pierwszego dnia następnego miesiąca czyli od lutego.Natomiast prawo do dodatku en. nabywa się od m-ca w którym się złoży wniosek.Czyli żeby to współgrało
okres przyznania)wniosek o DE należy złożyć w lutym!i należy się od lutego.
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x