Czy na każdego ucznia powinien być złożony oddzielny wniosek o styp.? Pytam bo nie wiem jak wykazać do kuratorium liczbę wniosków. u nas przyjmowaliśmy od rodzica na jednym wniosku na kilku niepełnoletnich uczniów.
do jakiegokolwiek sprawozdania z kuratorium trzeba podać liczbę uczniów, więc trzeba policzyć uczniów, my przyjmujemy na każdego ucznia osobny wniosek.
Do tego sprawozdania potrzebna jest liczba uczniów, jak rzekł przedmówca. Wczoraj, przy okazji zapytania o to właśnie sprawozdanie, dostaliśmy informację, że pan w ministerstwie twierdzi, że wniosek powinien być złożony na każdego ucznia, bo później źle wychodzi nam w sprawozdaniach. Ja jednak jestem zdania, że dane do sprawozdania pozyskujemy sami, więc jeśli wiemy jakich danych szukać, to szukamy. A kilkoro uczniów na jednym wniosku nie kłóci się z ustawą (chyba że kłóci, a ja tego nie widzę) i skraca procedury - u nas nadal kilkoro uczniów na jednym wniosku. Świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, fundusz alimentacyjny - mają swój wzór wniosku na wszystkie dzieciaki hurtem, decyzje też mają na wszystkie dzieciaki, jakby nie było narzucone przez organ nadrzędny, to po co sobie utrudniać... Chyba że wziąć pod uwagę, że w stypendiach rodzic jest tylko przedstawicielem, a podmiotem jest zawsze uczeń i prawo do stypendium przyznaje się na ucznia - to mogłoby zmienić postać rzeczy. A jak kontrole to u Was traktują?
Ja bym powiedział że sporo zależy od rozmiaru zadania. Masz 50 stypendystów w gminie to nie będziesz miał problemu i możesz sobie robić jeden wniosek na całą rodzinę chociaż, racją jest że w sprawozdaniu wyjdą głupoty (stypendystów jest więcej niż złożonych wniosków a urząd nie wszczynał postępowań z urzędu.)
Jak ilość stypendystów zbliża się w gminie do tysiąca to 1 wniosek = 1 sprawa = 1 decyzja. Łatwiej nad tym panować nie tylko przy sprawozdaniach ale też przy odwołaniach do SKO, lub przy rozliczaniu faktur jak się realizuje przy pomocy zwrotu kosztów.
ja temat wspólnych decyzji wałkowałam z naszym prawnikiem
chciałam sobie zaoszczędzić pracy,bo do tej pory wystawiałam na każde dziecko oddzielnie
nasz prawnik uważa,że nie można wystawiać wspólnej decyzji i nie ma tu analogii do świadczeń rodzinnych
w stypendiach decyzję kieruje się do rodzica,ale de facto stypendium przyznaje się dziecku,a decyzję kieruje do rąk rodzica
w świadczeniach rodzinnych zasiłek rodzinny przyznaje się matce/ojcu dziecka,więc jeśli ma troje dzieci,to wiadomo,że wystawi się na 3 dzieci jedną decyzję