Stypendium szkolne.Pomocy! - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 sty 2017, 12:28

Witam,

Od miesiąca zajmuje się stypendiami szkolnymi. Dziś otrzymałam dokumenty od kobiety, która przeniosła się razem z dziećmi do naszego miasta. U siebie w mieście pobierała stypendium szkolne d grudnia. Proszę o podpowiedź : czy mogę w tym przypadku wydać decyzję zmieniającą, czy muszę rozpatrywać tę sprawą jako nową?
karolina717
Praktykant
Od: 30 sty 2017, 12:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 sty 2017, 15:35

Zobacz sobie decyzje z tamtej gminy. Jeżeli było przyznanie prawa do stypendium do końca roku szkolnego i klientka tego nie zgłosiła to świadczenie trzeba tam uchylić. Jeżeli miała przyznane do miesiąca przeprowadzki to jest ok.

Kobieta składa nowy wniosek, na oświadczeniu wyjaśnia, że się przeprowadziła i wydajesz decyzje od miesiąca złożenia wniosku. Nowy wniosek = nowa decyzja.
vero

Napisano: 01 lut 2017, 8:57

Proszę podpowiedzieć czy muszę zbierać od rodziców oświadczenia o dochodach?Kiedy będę mogła wydać decyzję zmieniającą i kiedy będzie wiadomo jaka będzie nowa kwota stypendium.
karolina717
Praktykant

Napisano: 01 lut 2017, 9:28

Najpierw weryfikujesz czy może otrzymać stypendium po 15 września - stąd najpierw oświadczenie o przeprowadzce. Poem weryfikacja dochodu. Potem wyliczasz, zgodnie z regulaminem waszej gminy ile będzie wynosić wysokość stypendium miesięcznie.

Ty nie wydajesz decyzji zmieniającej!!! Nie możesz tego zrobić bo jak? To nie wasza gmina jej wcześniej wydawała decyzję. Nie można zmieniać nie "swoich" decyzji.

Podsumowując:
1.Kobieta składa nowy wniosek.
2. Weryfikujesz z nią:
- czemu składa wniosek po 15 września,
- czy w poprzedniej gminie świadczenie zostało uchylone,
(jeżeli Ci nie poda wystarczających argumentów do tego żeby wniosek po 15 września przyznać to robisz odmowę)
3. Jeżeli poda wyczerpujące argumenty do przyznania i nie pobiera tego świadczenia w innej gminie to weryfikujesz dochody.
4. Przeczytaj dokładnie regulamin waszej gminy jeśli chodzi o kwoty stypendium szkolnego.
5. Stypendium możesz jej przyznać od miesiąca w którym złożyła wniosek.
6. Wydajesz decyzje - nową decyzję a nie żadną zmieniającą.
7 Poszukaj dobrego szkolenia ze stypendiów szkolnych i KPA prowadzonego najlepiej przez jakiegoś członka SKO bo bez tego będzie Ci ciężko ogarnąć temat.
vero

Napisano: 01 lut 2017, 10:28

Dziękuje za odpowiedź. W sprawie tej osoby, która przeprowadziła się do naszej Gminy wszystko już wiem. Ale nie za bardzo znam procedurę co dalej ze stypendiami, które są w naszej gminie. Moja poprzedniczka wydała decyzję od 1 września do 31 października 2016 w wysokości............ i od 1 listopada do 31 grudnia 2016 r. w wysokości.....

Co dalej?
Wysłałam pisma do szkół o potwierdzenie czy uczniowie pobierający stypendium kontynuują naukę.

proszę o pomoc jest to dla mnie zupełna nowość.
Szukam szkolenia, ale na razie muszę zdać się na pomoc życzliwych ludzi ;)
karolina717
Praktykant

Napisano: 01 lut 2017, 10:55

No to możesz mieć naprawdę sporo "przygód" w czasie najbliższego roku. Na pomoc nie liczyłbym za bardzo. I to nie ze względu na brak życzliwości.

Stypendia bazują nie tylko na ustawie o systemie oświaty ale też na regulaminach uchwalanych indywidualnie przez gminy. Sama rozumiesz już zapewne rozumiesz, że tyle ile gmin w Polsce tyle regulaminów i tyle procedur na ich realizację.
vero

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x