wnioski do prokuratury a 3 m-ce zaległości - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 27 cze 2017, 13:46

"Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku".
suma zaległości musi być równa lub większa niż 3 miesiące
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 13:52

niby wynika z przepisu ale jestem ciekawa stanowiska prokuratury.
I pan policjant tez chociaż on był zdania że liczyć należy po 1 czerwca 3 świadczenia czy 3 miesiące.
Ja osobiście rozumiem ze już można składać jeżeli zaległość jest.
ale poczekajmy na pierwsze stanowiska prokuratury
marzina
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 9:22
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 13:53

może źle się wyraziłam nie po 1 czerwca tylko 3 m-ce po znowelizowaniu przepisu
marzina
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 13:58

prokuratura przy zawiadomieniach nie ma obowiązku informować cię o efekcie. Przy wniosku o podjecie działań jesteś traktowana na prawach strony, przy zawiadomieniu nie.
Ale podsumowując kłamstwo legalnej zostało obalone.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 14:07

ja osobiście jestem stroną nie działam z urzędu także się dowiem, a bynajmniej mam nadzieję.
jak nie legalnie do po źródłach:)
ale Pan policjant też mi uświadomił jedną rzecz iż przepis ten nigdy nie byłby znowelizowany gdyby nie chęć "dowalenia" opozycji resztę zostawię w domyśle
marzina
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 14:17

Elmer pisze:brak kultury i kłamstwa ciężko przesłonić ilością emotikonów. Zresztą nagminne posługiwanie się nimi świadczy o pewnym infantylizmie.
Sama wiesz, że dania są podzielone (jak nie wiesz to tym gorzej dla ciebie). Możesz sobie darować osobiste wycieczki w moim kierunku. Koncentruj się na przekazywaniu informacji (nawet błędnych, ale informacji).
daruj sobie również wycieczki w moim kierunku, ostrzegam bo to, iż jesteś moderatorem nie zwalnia cie z obowiązku przestrzegania regulaminu
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 14:21

III zasada dynamiki Newtona
Oddziaływania ciał są zawsze wzajemne. W inercjalnym układzie odniesienia siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał mają takie same wartości, taki sam kierunek, przeciwne zwroty i różne punkty przyłożenia (każda działa na inne ciało).
Jeśli ciało A działa na ciało B siłą F (akcja), to ciało B działa na ciało A siłą (reakcja) o takiej samej wartości i kierunku, lecz o przeciwnym zwrocie.

W wersji skróconej:

Każdej akcji towarzyszy reakcja równa co do wartości i kierunku, lecz przeciwnie zwrócona.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 10:36

mnie P. Mazurkiewicz na szkoleniu przekonał, że trzeba zawiadamiać prokuraturę.
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 28 cze 2017, 13:16

kontolanik pisze:mnie P. Mazurkiewicz na szkoleniu przekonał, że trzeba zawiadamiać prokuraturę.
ja co to faktu, że po wydaniu decyzji przyznającej fa należy zawiadomić prokuraturę to nie mam wątpliwości
jedyną waptliwość moja to czy słać też tym co kiedyś płaciłam, lub płacę obecnie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 28 cze 2017, 13:26

on mówił, że nowe przepisy dotyczą wniosków przyjętych od 1 czerwca
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Strona 3 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU