Wracają mi wnioski z 2016 r., z urzędu wojewódzkiego dot. koordynacji. Jedna rodzina cała przebywa zagranicą, w adresie zamieszkania podała zagranicę, w oświadczeniu zaznaczone że wnioskodawca i członek rodziny przebywają zagranicą. Wniosek przesłany był do ROPS i urząd wraca z informacją, że w oparciu o przekazaną dokumentację brak jest możliwości ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji. Wg wytycznych jak cała rodzina przebywa zagranicą to my wydajemy decyzję odmowną, a nie przekazujemy wniosek do UW. Czy mam puścić wezwanie do wyjaśnień na adres zagranicę, wiadomo że nie przyjedzie i jak nie odpowie do bez rozpatrzenia?
Pierwsza moja myśl też taka była, ale im głębiej się analizuje to już nic nie jest jasne. Czyli w takim przypadku UW nie musi ustalać czy mają lub nie zastosowanie przepisy o koordynacji?
Przeczytaj dokładnie ustawę komu przysługuje świadczenie. Czy jest zapis, że obywatelom Polski zamieszkującym inny kraj? Nie, jest coś o zamieszkiwaniu danej gminy i składaniu wniosku do odpowiedniego organu. Skoro ktoś nie mieszka w danej gminie oraz w kraju to się równa odmowa przyznania świadczenia... Ileż trzeba czasu aby podstaw się uczyć...
Odmowa, nie spełnia art. 1 ust. 3. Miałam podobny przypadek też dałam odmowę, z racji tego, że nie przebywają w Polsce w okresie, w którym chcieliby pobierać...