Wpłynęło odręczne pismo "Wniosek o ustalenie prawa.." - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 mar 2018, 15:34

Sytuacja z uwagi na to, że osoba ma pełnoletnie dziecko i za granice usilnie potrzebuje informacji, że się 500+ nie należy, zostawiła odręcznie na zwykłej kartce papieru napisany "wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na to pełnoletnie dziecko".

Rozumiem, że mogę teraz na podstawie 61a kpa wydać postanowienie o odmowie wszcz. postępowania na które służy zażalenie i w uzasadnieniu napisać, kim jest w rozumieniu ustawy pierwsze dziecko i komu przysługuje, że do 18 roku życia? Czy takie coś wystarczy?
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 06 mar 2018, 15:37

pomału, wzywasz do złożenia prawidłowego wniosku pod groźbą pozostawienia bez rozpatrzenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2018, 15:42

Ale w tym wypadku, osoba ze składu przebywa poza granicami kraju i trzeba byłoby wysłać do urzędu wojewódzkiego, a osoba usilnie chce tylko dostać na piśmie informacje że nie może wnioskować na pełnoletnie dziecko zgodnie z ustawa, bo na podstawie artykułów tych i tych nie jest to pierwsze dziecko;o
zochi
Stażysta

Napisano: 06 mar 2018, 15:46

rozumiem, że w związku z tym, że to chce osoba to zwalnia cię to z przestrzegania ustawy?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2018, 15:48

A no oczywiście, że nie.
zochi
Stażysta

Napisano: 07 mar 2018, 12:55

Właśnie udało się skończyć wezwanie, daliśmy wezwanie do uzupełnienia danych we wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i dałam tam również zacytowany tekst z rozporządzenia, co zawiera wniosek i czego brakuje.

Zatem czy takie coś wystarczy? Wniosek nie musi przecież być na jakimś idealnym druku, ważne by były w nim dane zawarte w rozporządzeniu co ma zawierać. de Charette czy w takim wypadku ta osoba może przyjść i dalej na kartach papieru "UZUPEŁNIĆ WSZYSTKIE BRAKUJĄCE DANE"?
Czy jednak dać jej nasz formularz z drukarni - tylko, że nie zaznaczy tam rzeczy poprawnie bo jest rozgraniczenie na pierwsze dziecko i kolejne dziecko a to dziecko nie jest żadnym z nich. Do tabel tez poprawnie nie wpisze, bo też jest rozgraniczenie na pierwsze i kolejne dziecko.

W rozporządzeniu natomiast nie ma rozgraniczenia, że wniosek ma takie coś zawierać jest tylko informacja "wskazanie, na które dziecko (dzieci) wnioskodawca wnosi o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego". Więc w pierwotnym "ręcznym wniosku już mi wskazała" - Nie mogę jej przecież "zakazać"- by na nie nie wnosiła. Uwaga wnioskodawca zna się na przepisach (prawnik)... więc chciałabym wszystko dobrze poprowadzić.
zochi
Stażysta

Napisano: 07 mar 2018, 15:23

Myślę, że warto się również podeprzeć art. 63 § 2 k.p.a. i wskazać, że podanie wniesione przez stronę nie spełnia wymagań ustalonych w przepisach szczególnych.
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 07 mar 2018, 16:55

Już niestety wysłałam, bo miałam kuriera a czas goni, ale dziękuje za cenną uwagę na pewno przy następnej takiej sytuacji dopisze ten artykuł :) a co Ty myśli o tym co napisałam w sprawie tego "Uzupełnienia na zwykłych białych kartach papieru tego wniosku o niezbędne dane". Ciągle mi nie daje spokoju, że jak poproszę o uzupełnienie na naszym formularzu to nie ma tam miejsca gdzie wpisać we wniosku że akurat na to dziecko wnioskuje, w sensie, że nie jest to pierwsze dziecko ani kolejne.

Myślę, że jakby mi wpisała w tabeli gdzie pierwsze dziecko to urząd wojewódzki mi może cofnąć do poprawy, z racji, że "niby błędnie wypełniony".
zochi
Stażysta

Napisano: 08 mar 2018, 9:50

Sama nie wiem. Jak obawiasz się UW, to daj mu do ręki rozporządzenie i niech pisze. Tylko dobrze sprawdź, bo jak o czymś zapomni, to zaś będzie źle...
UW cofnął Ci już wcześniej jakiś wniosek z takim uzasadnieniem?
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 08 mar 2018, 10:01

Nie bo nigdy nikt nie miał takiego "parcia" na to by złożyć wniosek na pełnoletnie dziecko, z reguły jak ktoś pytał to mówiłam że 500+ przysługuje tylko do 18 roku życia, ewentualnie wydawaliśmy zaświadczenia. No a tutaj się wnioskodawca uparł i nie mogę nic zrobić w tej kwestii. Więc wcześniej w ogóle nie było takiego przypadku. Do naszego UW nie idzie się w ogóle dodzwonić by ewentualnie przedyskutować sprawę, zatem to będzie zagadka co się potem podzieje ale dobra co będzie to będzie:)
zochi
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x