wnioski o ściganie za przestępstwo czy wysyłać!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 mar 2018, 10:53

Witam!!! Bardzo proszę o pomoc gdyż spawa jest dość pilna.Funduszem zajmuje sie od nie dawna dlatego nie wiem jak ma być poprawnie. Przy przyznaniu decyzji z fa zrobiłam zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Prokuratura zadzwoniła że jest ok, teraz mam kilku dłużników którym została w 2015r i 2016r. została wydana decyzja dla dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Teraz ponownie podjęłam działania wobec tych dłużników i żaden mi nie przyszedł na wywiady i moje pytanie brzmi czy mam wysyłać wnioski do prokuratury o ściganie za przestępstwo czy jeśli kiedyś już to było robione to nie muszę, dodam że na dwa wnioski z 2015r. do dnia dzisiejszego nie mam z prokuratury odpowiedzi. Proszę powiedzcie jak wy to robicie?
elwa29
Praktykant
Od: 05 lut 2015, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2018, 11:52

nie,
art. 5a ust. 2 - "(...) w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie(...) wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy" :)
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 06 mar 2018, 13:41

Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć?
elwa29
Praktykant
Od: 05 lut 2015, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2018, 12:27

niki0 pisze:nie,
art. 5a ust. 2 - "(...) w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie(...) wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy" :)
no właśnie nie wszczynamy bo decyzja jest o uchylaniu się ale do prokuratury o popełnieniu przestępstwa chyba powinniśmy pisać jak tez czy dany dłużnika nie ma prawa jazdy bo przecież w każdej chwili może sobie zrobić ...dlatego tez jestemn ciekawa co w takiej sytuacji robicie? tylko pismo ze jest decyzja i nic więcej?
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x