wnisek elektroniczny - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 kwie 2016, 14:44

mam dwa wnioski tej samej osoby, pierwszy złożony nieprawidłowo, drugi jest ok. Strona nie była wzywana. jakie postępowanie, taktujecie że ten 2 jest uzupełnieniem 1?
monikaz

Napisano: 20 kwie 2016, 15:14

Tak i wydaję decyzję na ten drugi, pierwszy pozostawiając bez rozpatrzenia.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 17:34

Ale jak bez rozpatrzenia? Osoba wskazała, który wniosek rozpatrywać? Robisz jakieś pismo o pozostawiwniu wniosku bez rozpatrzenia?
Aśka

Napisano: 20 kwie 2016, 18:09

Co prawda było to dawno, ale uczyli mnie, że żądanie strony wszczyna postępowanie administracyjne. Z tego taki morał, że każdy wniosek złożony organowi rozpoczyna bieg terminu do załatwienia sprawy. Tak więc, jeśli wpłyną 2, 3 czy 5 wniosków musimy potraktować je na poważnie. Albo wzywamy klienta o uzupełnienie jednego, rozpatrujemy go, a w pozostałych umarzamy postępowanie, albo wzywamy klienta o wycofanie błędnych wniosków, umarzamy postępowanie, a rozpatrujemy prawidłowy.
To, że ministerstwo zaleca nam pozostawienie pierwszego wniosku bez rozpatrzenia, a rozpatrzenie drugiego (trzeciego, piątego, byle poprawnego :) ), to nie znaczy, że trzeba takie zalecenia wprowadzać w życie. Lepiej w papierach mieć porządek prawny niz porzadek ministerialny, bo ciężko będzie za kilka lat zwalić winę na "komunikat na stronie"...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 20:43

W pełni się z Tobą zgadzam, zastanawiam się jak się do tego zabrać, aby było poprawnie. Uzupełnienie wniosku odpada, ponieważ na wydruku wniosku elektronicznego nie ma miejsca na dopisanie składu rodziny, zostaje tylko złożenie nowego wniosku i pismo strony o nie rozpatrywanie wniosku pierwszego, my rozpatrujemy wniosek drugi a na pierwszy wydajemy decyję o umorzeniu postępowania?
Aśka

Napisano: 20 kwie 2016, 21:25

Drugi nie może być uzupełnieniem pierwszego, bo to dwa zupełnie nowe żądania, ale uzupełnienie jednego wniosku, jak najbardziej. To, że nie ma miejsca na wniosku, albo że będzie brzydko wyglądało, nie znaczy, że klient nie może do niego dopisać czegokolwiek np. członka rodziny do składu. Ostatecznie może dołączyć oświadczenie i też będzie dobrze, bo w ramach złożonego żądania.
Jeżeli już, to rozpatrujemy pierwszy wniosek, który wpłynął, a umarzamy postępowanie w sprawie pozostałych (chyba, że strona oświadczy nam czego żąda).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 21:59

Hmmm my też mamy złożone po 2 wnioski elektroniczne jednej osoby już w jednej sprawie wydaliśmy decyzję zazwyczaj jest tak ze brakuje członków rodziny i ludzie to poprawiają. NA prawidłowy wniosek wydaliśmy decyzję a co proponujecie z tym błędnym pierwszym wnioskiem jak jest z tym umorzenie postępowania ? Jestem w tym nowa ...
ona1238
Stażysta
Od: 09 kwie 2016, 21:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 22:02

wzywamy do wyjaśnień i uzupełnia pierwszy wniosek (tzn wypełnia papierowy )a drugi pozostawiamy bez rozpatrzenia ... tak myślę ...
opsiara
Praktykant
Od: 20 kwie 2016, 21:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 22:04

Ja tez tak chciałam zrobić żeby pozostawić bez rozpatrzenia skoro mam drugi poprawny ale osoby wyżej uważają że lepiej nie zostawiać tak sprawy
ona1238
Stażysta
Od: 09 kwie 2016, 21:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 22:23

bylam na szkoloeniu i mowil by do pierwszego wzywac a reszte bez rozpatrzenia zostawiac
opsiara
Praktykant
Od: 20 kwie 2016, 21:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x