Wnuk 23 lata, kawaler, studiuje zaocznie chce szo na babcię. W tym samym domu mieszkają jeszcze jego rodzice- matka (córka tej babci) pracuje w Polsce, a ojciec zagranicą (stamtąd bierze rodzinne też na tego wnioskodawce) Co w takiej sytuacji?
wnuk nie ma uprawnień do SZO na babcię, jeżeli są dzieci, gdyż zgodnie z KRiO nie jest zobowiązany do alimentacji wobec babci - patrz art. 132 KRiO. Wnioskodawca (wnuk) się odwołał - przegrał i w SKO i w sądzie.
u mnie w SKO kolejność obowiązku alimentacyjnego nie jest uwzględniana, ale daje odmowę z tego tyt. iż córka babci może razem z wnukiem sparować opiekę w taki sposób który nie obciąży jednej osoby i umożliwi zarobkowanie wnukowi. i nasze SKO utrzymuje w mocy.
A co jeżeli np wnuk jest bezrobotny, córka jest bezrobotna i ma stopień niepełnosprawności i pobiera rentę socjalną, a babcia ma emeryturę? Czy SZO przysługuje wnukowi, czy brać pod uwagę przy alimentacji córkę?
na stronach WSA w Warszawie (w bazie orzecznictwa) jest "świeżutki" wyrok WSA rozstrzygający, iż wnuk nie ma uprawnień do SZO, gdy są dzieci, które mogą sprawować opiekę. Przeczytaj uzasadnienie, a będziesz miała wszystko jasne.
ja SZO nie przyznaję wnuczkom, gdy są dzieci tej babki. w odmowie nie powołuję się ne kolejność obowiązku alimentacyjnego, ale na fakt, iż w jednym domu jest babki córka, córki mąż, jej wnuczka, wnuk i razem nie obciążając jednej osoby mogą sprawować opiekę, a tym samym umożliwia to zarobkowanie wnukowi. Mam wszystkie decyzje utrzymane w mocy przez SKO.