jestem z Poznania , moja teściowa została wdową i jest w stanie o podejrzenie choroby Alzheimera , diagnoza w toku, wszystkie jej dzieci pracują i nie uchylają się od ew. alimentacji gdy będzie DPS. Znalazłam wolne miejsce poza obszarem skierowania , ale po telefonie do właściwego MOPR uzyskałam informację, że to nie wchodzi w grę,bo może to być jedynie poznański DPS. Podpowiedzcie jak wybrnąć z tego impasu?
tak ak wskazano powyżej można sobie wybrać dps o odpowiednim typie wskazując np. na położenie dpsu blisko miejsca pobytu rodziny (trzeba się liczyć z listą oczekujących), a zapis w ustawie o pomocy społecznej mówiący iż kieruje się do najbliższego dps ma wykluczyć kierowanie do dpsów na końcu Polski bo tam np. niższy koszt pobytu
Z wcześniejszych wypowiedzi zrozumiałem, że powiatowy czy gminny ośrodek pomocy może kierować swoich podopiecznych tylko do najbliższych dps\'ów (żeby z oszczędności nie wysyłał ich daleko od rodziny) ale z kolei zainteresowany ma prawo ubiegać się o miejsce w dps\'ie w innym rejonie kraju a gmina nie może odmówić dopłat do tego domu. Czy taki jest stan prawny? Bardzo zależy mi na informacji a podanie podstawy prawnej byłoby mi bardzo pomocne. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź jakiejś \"dobrej duszy\"
Z ustawy o poocy połecznej (najważniejszy w tym przypadku jest ust. 2 - dot. \"chyba że okoliczności sprawy wkazują inaczej\" - ten zapis uwzględnia ewentualnie sytuację gdy ktoś chce dps położony bliżej rodzin np. w krakowie, a nie w poznaniu trzeba to opisać w podaniu o skierowane):
...Art. 54. 1. Osobie wymagającej całodobowej opieki z powodu wieku, choroby lub niepełnosprawności, niemogącej samodzielnie funkcjonować w codziennym życiu, której nie można zapewnić niezbędnej pomocy w formie usług opiekuńczych, przysługuje prawo do umieszczenia w domu pomocy społecznej.
2. Osobę, o której mowa w ust. 1, kieruje się do domu pomocy społecznej odpowiedniego typu, zlokalizowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej, z zastrzeżeniem ust. 2a, chyba że okoliczności sprawy wskazują inaczej, po uzyskaniu zgody tej osoby lub jej przedstawiciela ustawowego na umieszczenie w domu pomocy społecznej.
2a. W przypadku gdy przewidywany termin oczekiwania na umieszczenie w domu pomocy społecznej danego typu zlokalizowanym najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej wynosi ponad 3 miesiące, osobę, o której mowa w ust. 1, kieruje się na jej wniosek do domu pomocy społecznej tego samego typu zlokalizowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej, w którym przewidywany termin oczekiwania na umieszczenie jest krótszy niż 3 miesiące.