Kredyt a odpłatność za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 23 kwie 2010, 13:47

Witam,

Mam prośbę do Państwa jako osób doświadczonych ...
mam bliską mi osobę w DPS, do pobytu której dopłacam. Gmina również dopłaca z racji moich zarobków. Chciałbym jednak wziąć długookresowy kredyt w banku na zakup mieszkania dla siebie. Rata nie będzie wysoka więc z tego co mi pozostaje po wniesieniu opłaty powinno wystarczyć .. pytanie więc:

~Gniewosz

Napisano: 25 kwie 2010, 14:32

nadal przy kredycie jestes zobowiazana,nadal obowiazuja takie same przepisy
~pela

Napisano: 27 kwie 2010, 15:59

Rozumiem, ale czy kredyt jest traktowany jako dochód? Bo jeśli tak to jest to chore prawo i chora ustawa. Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Pozdrawiam
~Gniewosz

Napisano: 31 maja 2010, 19:33

To chore przepisy, prawo i MOPS. Człowiek musi dopłacać więcej do ojców i matek alkoholików w DPS niż ma wydawać na swoje dzieci. Musi mieszkać w piwnicy bo nie może wziąć kredytu ponieważ czasem prawie 3000 tys musi wydać na opiekę w DPS kogoś, kto na to nie zasługuje. Tym samym za około 1000 PLN musi żyć skromnie, aby nie powiedzieć w ubóstwie.
~Zdziś

Napisano: 01 cze 2010, 17:27

można jeszcze opiekować się rodzicem w domu tak jak kiedyś twój teść opiekował się twoją żoną
~rudzielec

Napisano: 01 cze 2010, 17:54

Problem w tym, że mój teść nie opiekował się moją żoną. Opiekował się alkoholem i w sumie zmarnował jej życie.
Teraz za pomocą prawa i pracowników MOPS dalej marnuje jej życie lub nadzieje na lepsze życie niż miała w dzieciństwie.
~Zdziś

Napisano: 01 cze 2010, 21:35

zawsze można umieścić teścia w placówce zapewniającej całodobową opiekę prowadzonej w ramach działalności gospodarczej, gdzie mops nie dopłaca, jak wcześniej wspomniałeś jest tam niższy koszt to i mniej ewentualnie dopłacisz, a sama forma współuczestniczenia w opłacie za pobyt w dps jest ok, choć może i nie zawsze czujemy się z tym szczęśliwi z różnych względów, bo dlaczego ja mam z moich podtków dopłacać do twojego teścia lub ty do mojego ?? a koszt w dps jest wyliczany zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, nikt nie zarabia tak kokosów a praca do łatwych nie należy
~jm

Napisano: 02 cze 2010, 2:33

Ja nic nie chce tescia nigdzie umieszczac. Twoim zdaniem moge narobic dzieci, potem za alimenty na koszy podatnika siedziec w wiezieniu, a na starosc zaprosic dzieci, ktore splodzilem do oplacania mojego godnego zycia ???

Mnie nie obchodzi, gdzie sie znajdzie tesc, nie po to moi rodzice przymierali glodem, aby mnie wyksztalcic, abym mial lepsze zycie, abym teraz to wszystko oddal na godne zycie tescia alkoholika. A moje dziecko moze zyc na granicy egzystencji bo zgodnie z ustawa tesc alkoholik potrzebuje 2500.

Niestety na tym forum spotykam \"windykatorow MOPS\", ktorzy jak tesc pil, a moja zona jako dziecko cierpiala to zaden nie pofatygowal sie wspomoc, kazac tesciowi pracowac przymusowo itd.,

Ustawa o pomocy spolecznej jest ZLA i niemoralna.
Moze i kokosów w DPS sie nie zarabia, nie neguje tego, ale ktos i jacys cwaniacy na tym moga zarabiac. Szef osrodka kupuje od znajomego sprzet, a potem wlicza to w koszty. Miasto pobiera wygorowana oplate za budynki i koszty rosna. Lekarze, ktorych nikt nie widzial w DPS tez moga jakies pensje brac.

Jak samotne matki w lub rodziny ychowuja dzieci to jak sie nie myle jesli dochod przekracza 500 PLN na osobe to juz jakies wsparcie sie nie nalezy ?

~Zdzis

Napisano: 03 cze 2010, 1:11

\"Moze i kokosów w DPS sie nie zarabia, nie neguje tego, ale ktos i jacys cwaniacy na tym moga zarabiac. Szef osrodka kupuje od znajomego sprzet, a potem wlicza to w koszty. Miasto pobiera wygorowana oplate za budynki i koszty rosna. Lekarze, ktorych nikt nie widzial w DPS tez moga jakies pensje brac.\"

Zdzisiu, może zgłoś to do prokuratury jeżeli wiesz o takich nadużyciach?
~Ola

Napisano: 05 cze 2010, 17:15

Olu pewnie jak będe musiał płacić to skontroluje na co idą pieniądze o ci wchodzi w koszty. Co do prokuratury to Olu rusz głową, podałem Ci przykłady jak w świetle prawa zwiększać koszty.
~Zdzis

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem