wolny czas wychowanków

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~beta

wolny czas wychowanków

Post autor: ~beta »

jak umilacie swoim wychowankom wolny czas?
~zosia

Re: wolny czas wychowanków

Post autor: ~zosia »

na ile tylko środki,wyobraznia,pogoda pozwalają:)zabawy na świeżym powietrzu,gry sportowe,planszowe,wycieczki piesze,wyjazdy do kina ,na basen itp itd a czasami smażeniem naleśników:)
~dora

Post autor: ~dora »

w czasie wakacji wyjazdy nad jezioro (strzeżone kąpieliska) ,zimą sztuczne lodowisko,liczne konkursy i dyskoteki ,rajdy rowerowe i piesze,spacery,zabawy na placach zabaw dla najmłodszych,kino,basen,siłownia,,,kulinaria,,
~zniesmaczony

Post autor: ~zniesmaczony »

I dzieci w dd maja żle????Moje w domu tego nie mają!!!bo mnie nie stać ! Potem przychodzi taki dorosły klient do ops i uważa ,że mu się wszystko nalezy!!!Na wę giel dostanie,dodatek mieszkaniowy również,robotą się nie splami -hulaj dusza...a ja muszę zasuwać ,aby do pierwszego starczyło! Chory system!!!
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

~zniesmaczony na co cie nie stać? na gry planszowe z dziećmi, kąpielisko na jeziorze, spacery, konkursy, rajdy rowerowe, zabawy na placu zabaw, kulinaria, gry sportowe, piesze wycieczki??????????
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Dom dziecka - darmowy *** hotel all inclusive z animacją :)
Chętnych zapraszamy :)
A tak poważnie, to niewiele jest tego czasu wolnego, a przy coraz mniejszej liczbie wychowanków coraz trudniej skompletować grupę do zajęć (dzieci w podobnym wieku i o podobnych zainteresowaniach).
Zajęcia na zewnątrz budynku (w zależności od pory roku i warunków pogodowych) to np. rowery, rolki, piłka nożna, siatkowa, kosz itd. W zimie sanki, łyżwy, czasem (jak się trafi transport i sponsor to również narty). Dla młodszych również plac zabaw.
W miarę możliwości basen, w wakacje dostępne w okolicy kąpieliska.
W czasie niepogody zajęcia w budynku. Od biernego wypoczynku (np. telewizja czy komputery, playstation) po zajęcia bardziej aktywizujące np. gry planszowe, tenis stołowy, siłownia, aerobic, zajęcia plastyczne, teatralne, kulinarne. Niektórzy korzystają z zajęć organizowanych przez inne instytucje np. SKSy, kluby sportowe, szkoły tańca i in. (w zależności od zainteresowań).
~pela

Post autor: ~pela »

do zniesmaczony:
to oddaj swoje do dd i będą miały \"wszystko\".............oprócz rodziny
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

do pela:
Jak to nie mają rodziny? To z kim w takim razie pracuje pracownik socjalny, a niedługo będzie też pracował asystent? No i gdzie te dzieci mają wracać, skoro nadrzędnym celem jest \"powrót do rodziny\"?
~pela

Post autor: ~pela »

Proszę, nie kpij, przecież najczęściej te \"rodziny\" są niewydolne lub po prostu ich nie chce im się chcieć być odpowiedzialnym, a mają \"all inclusive\" tylko i wyłącznie dzięki zaradnym, chcącym i odpowiedzialnym wychowawcom, chociaż co prawda w większości przypadków ani dzieci ani rodzice nie doceniają tych wysiłków
~ja

Post autor: ~ja »

pozwalacie swoim dzieciom korzystać z propozycji innych placówek? ja pracuje w świetlicy środowiskowej i 3 naszych dzieci (rodzeństwo) została umieszczona w dd w tej samej miejscowości. pani dyr nie pozwala im korzystać z naszej oferty bo \"u nas jest patologia\", nie przemawia do niej argument, że dzieci w ich placówce są z jeszcze mniej wydolnych środowisk. a mamy modelarstwo, decupage, filc, ceramikę i mnóstwo innych fajnych warsztatów dzieci za każdym razem jak nas widzą proszą, aby rozmawiać z dyr bo one chcą do nas przychodzić (tam nie dzieje się nic poza kredki i farby) jakiś pomysł na panią?
ODPOWIEDZ