wpłata od dłużnika z zagranicy

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
FX
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

wpłata od dłużnika z zagranicy

Post autor: FX »

Pani przyniosła zaświadczenie z Sądu, że złożyła wniosek o egzekucję alimentów od dłużnika, który mieszka na terenie Anglii - dokładnego adresu brak - wystąpili o ustalenie adresu tego dłużnika. Stwierdzili, że zaświadczenie jest zgodne z art. 15 ust 4 pkt 3 lit e Ustawy o FA. Przyznaliśmy FA.
Sąd wystawiający zaświadczenie nie jest organem egzekucyjnym - wysłać decyzję, czy tylko jakoś ich poinformować, że przyznane są świadczenia?
Żeby nie było za prosto teraz Pani przychodzi z informacją, że otrzymała wpłatę od dłużnika (brak adnotacji o tym, że są to alimenty), Pani stwierdziła, że zaliczy otrzymaną kwotę na alimenty zaległe. Ja nie wiem nawet ile dłużnik ma tych zaległości, Sąd stwierdził, że zrobią adnotację dotyczącą tej wpłaty i ich to nie interesuje.
Adresu dłużnika dalej nie ma i co z tą wpłatą teraz zrobić?
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: wpłata od dłużnika z zagranicy

Post autor: Wikkaa »

U mnie wierzycielki takie wpłaty przelewają na konto osrodka. Według mnie nie może ich zaliczyć na zaległe alimenty, bo nie taka kolejność.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wpłata od dłużnika z zagranicy

Post autor: eMGie »

Wikkaa pisze: 02 lip 2021, 7:34 U mnie wierzycielki takie wpłaty przelewają na konto osrodka. Według mnie nie może ich zaliczyć na zaległe alimenty, bo nie taka kolejność.
zgadza się , ewentualnie jak Pani nie odda dobrowolnie w imieniu dłużnika to nienależne do wysokości wypłaconych świadczeń z FA.
Ponadto piszesz w jednym zdaniu "Pani stwierdziła, że zaliczy otrzymaną kwotę na alimenty zaległe. Ja nie wiem nawet ile dłużnik ma tych zaległości,"
u mnie w przypadku sadu okręgowego zawsze bierzemy oświadczenie od Pani ile jest zaległości (musi dokładnie podać - już mieliśmy takie przypadki że dłużnik po latach się pojawił i próbował udowodnić że niesłusznie wypłacaliśmy)
ODPOWIEDZ