nie kłam kocie, nie kłam. Nos rośnie.
Od kiedy wierzyciel nie może pobrać kasy od dłużnika?
Komornik sobie koszta i tak naliczy (tylko niższe) i je wyegzekwuje od dłużnika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Przeczytah Elem. Moze wpłacac ale ty masz obowiązek przekazac to komornikow. Ustawa tak ci nakazuje. Wprost. Art 28 tylko doczytaj do końca, a potem sięgnij do KPC i doczytaj sobie
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
poczytaj również to:
uchwała SN z 12.02.2009 roku III CZP 142/08, a także wyrok TK 17.05.2005 roku (P 6/04) i 18.05.2006 roku (P 18/05), ponadto Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 29.10.2009 roku III CZP 82/09 (OSNIC 2010/5/67) wskazał, że w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela po zawiadomieniu dłużnika o wszczęciu egzekucji , od świadczenia spełnionego przez dłużnika bezpośrednio wierzycielowi komornik pobiera opłatę określoną w art. 49 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy z dnia 29.08.1997 roku o komornikach sądowych i egzekucji, a zatem w wysokości 5% kwoty przekazanej przez dłużnika wierzycielowi.
Cudowny Wyrok.. A zrozumiałesgo ? Bo mam wrażenie,ze zupełnie nie.Nie chwytaj się brzytw orzeczniczych bo sie pokaleczysz ,tylko przeczytaj Ustawę. Zdrowiej ci będzie. Mniej nerwów. Więcej czasu na kawę.
aaaa i włącz mi ponownie możliwość edytowania postów.
Wiesz ja lubię mieć porządek. Wpłata-komornik-koszty-rozliczam. Nic mi się nie piętrzy, nie bałagani.Sporawa jasna jak słońce na Malediwach. Chce dłużnik bez komornika-proszę uprzejmie. Raty-zawieszenie egzekucji u komornika i lecimy.
To ty potem będziesz się liczyć z dłużnikiem i niepokrytymi kosztami egzekucyjnymi. Jak ty bedziesz się z nimi trącał ja kawkę pić będę.
Błagam cię. Lubie jasne sytuacje. Egzekucja- Wpłata=koszta komornicze. Chgce sie dogadywac ok. Ściagnie....taaaa...zapewne. Moze ty masz to szczęście,ze bedzie miał z czego. Raczej incydentalnie wpłacaja. Dura lex sed lex. Maja być koszty to i będą.
to czy ściągnie czy nie to problem komornika nie mój. Nie mogę jednak ograniczać dłużnika i nakazywać mu spłacać przez komornika a tym bardziej nie mam podstaw jego wpłat przekazywać komornikowi. Przecież ty działasz na prawach wierzyciela, co cie obchodzi komornik?