wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
kamilaxyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy

Post autor: kamilaxyz »

Pani pobierała u nas fundusz alimentacyjny w okresie zasiłkowym 2016/2017 i 2017/2018r roku. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika, w którym ta pani oświadczyła, że dłużnik zaczął płacić alimenty od marca 2017 i otrzymuje co miesiąc na bieżąco alimenty do dnia dzisiejszego. Co mam zrobić z moimi decyzjami? Czy świadczenia z funduszu alimentacyjnego będą nienależnie pobrane? Jeśli tak, to na jaki artykuł mam się powołać.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy

Post autor: Ewela77 »

robisz nienależnie pobrane świadczenia za okres, w którym pobierała i świadczenia z fa i alimenty od dłużnika.
Czy dłużnik płacił wierzycielce co miesiąc alimenty w wysokości wypłacanych świadczeń z FA ?
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
kamilaxyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

w kwocie wypłaconych świadczeń z FA. dziękuję za pomoc. a jak osoba, która pobierała fundusz alimentacyjny mieszka teraz w innej gminie? to ja to robię czy gmina w której aktualnie mieszka?
kamilaxyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

jeszcze jedno czy jeśli sytuacja płacenie alimentów przez dłużnika do rąk wierzycielki miała miejsce przed wydaniem decyzji oraz przez cały okres pobierania decyzji, to mogę zrobić wznowienie postępowania. Nie chcę żeby ta pani płaciła tyle odsetek, bo wychodzi strasznie duża kwota z 2017 r. :(
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

kamilaxyz pisze: 01 kwie 2021, 20:02 jeszcze jedno czy jeśli sytuacja płacenie alimentów przez dłużnika do rąk wierzycielki miała miejsce przed wydaniem decyzji oraz przez cały okres pobierania decyzji, to mogę zrobić wznowienie postępowania. Nie chcę żeby ta pani płaciła tyle odsetek, bo wychodzi strasznie duża kwota z 2017 r. :(
Też to brałam pod uwagę, ale w tym przypadku nie ma jednego zdarzenia, które by wystąpiło przed wydaniem decyzji i powodowało odmowę świadczenia (jak ma to miejsce np. w przypadku dochodu uzyskanego).
W tym przypadku zdarzenie następowało co miesiąc kiedy wierzycielka otrzymywała alimenty :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
kamilaxyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

dziękuję bardzo za pomoc. nie wiem, co zrobiłabym bez ciebie:) a jest jakiś sposób na umorzenie odsetek?
ODPOWIEDZ