wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy
Pani pobierała u nas fundusz alimentacyjny w okresie zasiłkowym 2016/2017 i 2017/2018r roku. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika, w którym ta pani oświadczyła, że dłużnik zaczął płacić alimenty od marca 2017 i otrzymuje co miesiąc na bieżąco alimenty do dnia dzisiejszego. Co mam zrobić z moimi decyzjami? Czy świadczenia z funduszu alimentacyjnego będą nienależnie pobrane? Jeśli tak, to na jaki artykuł mam się powołać.
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy
robisz nienależnie pobrane świadczenia za okres, w którym pobierała i świadczenia z fa i alimenty od dłużnika.
Czy dłużnik płacił wierzycielce co miesiąc alimenty w wysokości wypłacanych świadczeń z FA ?
Czy dłużnik płacił wierzycielce co miesiąc alimenty w wysokości wypłacanych świadczeń z FA ?
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w kwocie wypłaconych świadczeń z FA. dziękuję za pomoc. a jak osoba, która pobierała fundusz alimentacyjny mieszka teraz w innej gminie? to ja to robię czy gmina w której aktualnie mieszka?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeszcze jedno czy jeśli sytuacja płacenie alimentów przez dłużnika do rąk wierzycielki miała miejsce przed wydaniem decyzji oraz przez cały okres pobierania decyzji, to mogę zrobić wznowienie postępowania. Nie chcę żeby ta pani płaciła tyle odsetek, bo wychodzi strasznie duża kwota z 2017 r. 

- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też to brałam pod uwagę, ale w tym przypadku nie ma jednego zdarzenia, które by wystąpiło przed wydaniem decyzji i powodowało odmowę świadczenia (jak ma to miejsce np. w przypadku dochodu uzyskanego).kamilaxyz pisze: 01 kwie 2021, 20:02 jeszcze jedno czy jeśli sytuacja płacenie alimentów przez dłużnika do rąk wierzycielki miała miejsce przed wydaniem decyzji oraz przez cały okres pobierania decyzji, to mogę zrobić wznowienie postępowania. Nie chcę żeby ta pani płaciła tyle odsetek, bo wychodzi strasznie duża kwota z 2017 r.![]()
W tym przypadku zdarzenie następowało co miesiąc kiedy wierzycielka otrzymywała alimenty

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziękuję bardzo za pomoc. nie wiem, co zrobiłabym bez ciebie:) a jest jakiś sposób na umorzenie odsetek?
Oprócz wpłaty od dłużnika bezpośrednio do wnioskodawcy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
wezwanie do złożenia wyjaśnień
umorzenie z art. 30 ust. 1
Umorzenie należności od dłużnika
zgod dłużnika czy będzie nn pobrane
kiedy zdjąć dłużnikowi nienależnie pobrane?
Sprawozdanie kwartalne z FA
Wpłata 31.03. odprowadzona i rozliczona 01.04
wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego
Nieaktualny formularz sprawozdania
Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
wezwanie dłużnika - umorzenie zadłużenia
archiwizacja zaliczki i funduszu
Wszczęcie postępowania z Zaliczki Alimentacyjnej
Wszczecie postępowania uch. się DA
dłużnik - zmarł
prośba dłuznika o rozłożenie na raty zadłużenia