współfinansowanie przez gminy - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 05 maja 2012, 0:09

a my wystawiamy noty dopiero po faktycznym poniesieniu przez powiat wydatków (tj w miesiącu, w którym ponieśliśmy dany wydatek) a nie wtedy jak wydamy decyzje. Prawnik tlumaczyl to tak zeby podczas kontroli nikt nie zarzucil, ze chcemy od gminy zwrotu % wydatku, ktorego nie ponieslismy jeszcze - np. decyzja jest wydawana w drugiej polowie miesiaca, czekamy az sie uprawomocni i wyplacamy (a to juz moze byc kolejny mc)
~E.

Napisano: 13 maja 2012, 22:57

Z jakiego dokumentu wynika że dziecka jest po raz pieerwszy umieszczone w rodzinie zast. i wtedy gmina ma współfinansować wydatki w wysokosci 10%

~alka

Napisano: 14 maja 2012, 10:41

do alka- z ustawy!!!!!!!!!!!!!!!!!
~OLA

Napisano: 14 maja 2012, 12:16

A jak w przypadku obciążania gmin wynagrodzeniem rodzin zawodowych? Co w przypadku, kiedy 2 dzieci jest na starych zasadach a jedno umieszczone na nowych? Obciążamy kosztami wynagrodzenia 10% gminę tego jednego dziecka - umieszczonego w 2012 r?
~aaa

Napisano: 14 maja 2012, 23:11

i tutaj jest problem - z ustawy nie wynika literalnie, ze ma byc liczone proporcjonalnie do ilosci dzieci przebywających w rodzinie zastępczej - choc jak mi tlumaczyla osoba z ministerstwa \"przeciez to logiczne ze liczyc proporcjonalnie\" - dyskusji nie bylo - nie moglam sie tlumaczyc ze ustawodawca w takim razie byl nielogiczny tak tworzac przepisy :>
u mnie w pcprze to problem - poki co sie wstrzymujemy...
a jesli faktycznie kaza mi robic proporcjonalnie to liczenie bedzie super: w pogotowiach np. w jednym miesiacu moze bede musiala policzyc proporcjonalnie do liczby dzieci i jeszcze do ilosci dni pobytu danego dziecka w miesiacu :P
~E.

Napisano: 14 maja 2012, 23:27

my liczymy proporcjonalnie,bo zakładając hipotetycznie że będzie 6 dzieci w drugim roku, to zwrot gminy przekroczy wartość poniesionych wydatków, a nie możemy zarabiać na gminach, więc od początku bierzemy proporcjonalnie. chociaż nie powiem w Iwersji jak policzyliśmy rzeczywiste 10% to wyszłą niezła sumka. Teżobciążamy po zakończonym miesiącu, aby uniknąć bałaganu. przyjmujemy to na dochody. pozdrawiam
~Ela

Napisano: 15 maja 2012, 10:53

~OLA

niedokładnie napisałam,
Wiem , że ustawy - tylko w PCPR-rze jaki dokument wskazuje , że dziecko jest po raz pierwszy umieszczany w rodzinie.

Pracownik merytoryczny już mi powiedział , że to wynika z Postanowienia Sądu.

Pytanie- czy w wydanej Decyzji jest wskazanie , że dzieci po raz pierwszy są umieszczane w rodzinie zastępczej.

Dlaczego tyle pytań?
Otóż chcę ustalić zaraz na początku/przy pierwszym takim przypadku/ kto będzie sporządzał Noty obciążające gminy , właśnie tym 10%
Jest problem pomiędzy pracownikami merytorycznymi a księgowymi.

Jeśli tego nie ma w decyzji a jest tylko w Postanowieniu Sądu to faktycznie pracownik merytoryczny winien wystawiać Noty i nie wiem czemu się \"burzą\"

Pozdrawiam . Proszę o spostrzeżenia
~alka

Napisano: 17 maja 2012, 16:52

pomóżcie- mam problem z definicją umieszczenia w pieczy po raz pierwszy. W 2011 r. dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej, w której przebywało do marca 2012 r. W kwietniu 2012 r. na mocy postanowienia Sądu umieszczone w placówce opiekuńczo-wychowawczej. Ustawa nic nie mówi o zmianie formy pieczy i w kontekście art. 238 ustawy wydaje mi się, że gmina nie zwraca wydatków za pobyt dziecka w placówce, ale zdania mamy podzielone. Jakie jest Wasze zdanie? wszystkiego....
~GOGA

Napisano: 17 maja 2012, 17:17

Ja pewna nie jestem ale moim zdaniem masz rację gdyż nie było nowego umieszczenia. Kiedyś jak byłam na szkoleniu z Panią Kuszczuk to twierdziła, że jak dziecko wróci do rodziny biologicznej i ponownie zostanie umieszczone w pieczy to oczywiście naliczamy odpłatność gminie. Z tym się zgadzam. Ale z tego co piszesz tutaj nie było powrotu do rodziny a tylko zmiana formy opieki - pierwsze umieszczenie miało miejsce wcześniej. Dlatego według mnie nie naliczamy odpłatności gminie w tej sytuacji. pozdawiam
~grazka

Napisano: 28 maja 2012, 12:13

a wydajecie decyzję administracyjna, ktora jest podstawa aby gminy płaciły? (nie chodzi mi o decyzję dotycząca świadczenia dla rz, na pokrycie kosztow utrzymania dziecka) - na podstawie art. 60 i 61 ustawy o finansach publicznych?
(nowy pomysl skarbnika...)
~E.

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x