Urlopy rodzin zawodowych - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 24 kwie 2012, 21:10

Mam pytanie: Jak sobie radzicie z urlopami rodzin zawodowych. Mi właśnie poskładały rodziny pogotowiane. I masakra. Nie mam kandydatów na rodziny zastępcze, rodziny pogotowiane nie chcą brać dzieci innych rodzin. Jednym słowem tragedia. Zostało mi jeszcze kilka tygodni ale jak na razie mnie to przerasta, bo nie mam co z dziećmi zrobić. A tak na marginesie, wyszło wg ustawy, iż dziecko można będzie zostawić jak psa w hotelu a samemu sobie wyjechać na wczasy.... szkoda gadać. U nas chyba dzieciaki wylądują na ten okres gdzieś w domu dziecka.
~Grzegorz

Napisano: 25 kwie 2012, 2:47

A MOŻNA ZA URLOP ZAPŁACIĆ RODZINOM ZASTEPCZYM JEŚLI GO NIE WYKORZYSTAJĄ I DRUGA SPRAWA W TYM CZASIE GDY RODZINA ZASTĘPCZA JEST NA URLOPIE TO PIENIEDZY NA DZIECI NIE WYPŁACAMY ? JAK SIĘ MA TO DO PRZEPISÓW?
~WIOLA

Napisano: 26 kwie 2012, 2:19

Obawiam się, że tak nie można urlopu nie wynikają z kodeksu pracy i raczej nie przysługuje za niego ekwiwalent. Choć jest to pewne rozwiązanie.
~Grzegorz

Napisano: 26 kwie 2012, 13:53

nie mam z tymi sprawami do czynienia ale od czasu do czasu zaglądam na to forum i to co wtej chwili przeczytałam to się w pale nie mieści co nasi rządzący wymyślają. Urlop dla rodziny zawodowej a dzieci to problem PCPR? To może do sąsiadki na jeden dzień? a na drugi zabierze pracownik PCPR?

~Renia

Napisano: 26 kwie 2012, 14:54

cyt.: \"... a na drugi zabierze pracownik PCPR?\"

A może spróbujecie na cały miesiąc? Przecież to żadna praca - czyz nie? Jestem pewien, że zmieniłoby to myślenie wielu pracowników PCPR/MOPS itp.
~leol

Napisano: 26 kwie 2012, 15:47

Zmienić myślenie należałoby chyba komu innemu.
Za dziecko albo się bierze odpowiedzialność albo nie.
To nie dokument rzucony do archiwum.
~Renia

Napisano: 27 kwie 2012, 0:01

Nam tez rz (pogotowie) zapowiedzialo 30 dni \"urlopu\", mamy zamiar rozmawiac z drugim pogotowiem czy wezmie dzieci pierwszego (na dzien dzisiejszy w obu pogotowiach jest b. duzo dzieci) ale watpie czy wyrazi na to zgode, jesli nie to bedziemy rozmawiac z innymi rz zawodowymi, przeszkolonych rodzin nie mamy, wiec jesli i zawodowe nie wyraza zgody to mamy wielki problem...
a co do odpowiedzialnosci za dzieci - to faktycznie jest to temat do dyskusji, a z drugiej strony pelnienie funkcji rz - pogotowia rodzinnego przy stanie np. ponad 10 dzieci to nie lada wyzwanie i nie dziwie sie ze rz chca odpoczac, naladowac akumulatory.
~E.

Napisano: 27 kwie 2012, 0:02

ale urlopy ,wynikają z ustawy ????
~rz

Napisano: 27 kwie 2012, 9:47

nie urlopy, nazywa sie to tak: prawo do czasowego niesprawowania opieki na dzieckiem w związku z wypoczynkiem (art. 69 ust. 1 ustawy)
~E.

Napisano: 27 kwie 2012, 11:08

cyt. Renia:
\"... albo się bierze odpowiedzialność albo nie ...\"

No właśnie. A gdzie partnerstwo PCPR-RZ? Czyż odpowiedni pracownicy PCPR/MOPS nie są również współodpowiedzialni za dzieci? Chciałaby Pani zrzucić całość na RZ? Jesteście aby RZ POMAGAĆ prawda?
~leol

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x