Wspólne gospodarstwo domowe - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 wrz 2022, 12:22

Pan pobiera zasiłek stały i mieszka z konkubiną.Teraz napisał podanie o gorące posiłki. We wcześniejszych wywiadach oświadczali, że mają wspólne gospodarstwo domowe a teraz Pan oświadcza że nie są razem, rozstali się i prowadzą oddzielne gospodarstwo domowe. Pani podjęła pracę i podejrzewam że dlatego chcą żeby ich rozdzielić. Pani nie chce mi napisać oświadczenia i podać zaświadczenie o dochodach od pracodawcy Nadal oczywiście mieszkają razem i żyją w tym samym pokoju, tłumacza się tym że jest jeden telewizor i dlatego. Zaobserwowalam że jedno łóżko posłane, drugie oczywiście nie... Kuchnia, łazienka, lodówka wszystko jest wspolne. Jak byłam ostatnio u ich sąsiadów na wywiadzie to mówili że widzieli ich jak chodzą za rękę. Nie chcę ich rozdzielić. Nie wiem też czy mam rację.
paula2109b
Praktykant
Od: 04 wrz 2022, 12:15
Zajmuję się: Praca socjalna

Napisano: 04 wrz 2022, 20:31

Masz rację. Teraz toczy się głośna dyskusja nt. definicji wspólnego gospodarstwa w związku z dodatkiem węglowym, możesz skorzystać. W tym kontekście, zdecydowanie prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
Wspólnie gospodarować oznacza wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego. Cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego może być udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu, niezarobkowanie i pozostawanie w związku z tym na całkowitym lub częściowym utrzymaniu osoby, z którą prowadzi się gospodarstwo domowe, a wszystko dodatkowo uzupełnione cechami stałości, które tego typu sytuację charakteryzują. Na okoliczność wspólnego gospodarowania składają się różne elementy, jak ponoszenie kosztów i opłat za mieszkanie, opieka udzielana w chorobie, wykonywanie zwykłych czynności związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego, dysponowanie wspólnym dochodem z przeznaczeniem na zaspokojenie potrzeb życiowych.”(I OSK 1483/16).
Joana
Praktykant
Od: 20 lut 2020, 15:02
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 05 wrz 2022, 10:05

To oni mają wykazać przesłanki do osobnego.. a nie Ty do wspólnego.
Zacznij od tej zasady a będzie łatwiej ogarnąć temat.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 wrz 2022, 13:16

Jak Pan przygarnia Panią albo Pani Pana :D to chyba po to aby prowadzić wspólne gospodarstwo domowe i na wstępie określają zasady Lub nie są małżeństwem i każdy może iść w swoja stronę.
Yona
Praktykant
Od: 29 lip 2022, 12:53
Zajmuję się: Pracownik administracyjno/ terenowy

Napisano: 08 wrz 2022, 8:05

Jeśli uważasz, że wspólnie gospodarują to tak zrób.
Mogą się odwołać.
Miałem podobny przypadek - SKO uznało, że rozstrzygnięcie tego tematu leży po stronie pracownika socjalnego.

Temat wspólnych czy osobnych gospodarstw nie został dobrze zdefiniowany (prawdopodobnie nie da się tego dobrze zdefiniować) i te osobne lodówki, pokoje, garnki i zaglądanie do łóżka - to takie trochę szukanie wskaźników wg własnych pomysłów. Owszem, może są to jakieś argumenty - ale ostatecznie ludzie naprawdę nie muszą mieć osobnej lodówki, mogą pamiętać które produkty do kogo należą.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x