wspólnota mieszkaniowa
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM,
- Kontakt:
wspólnota mieszkaniowa
Pan złożył mi w lutym 2024 wniosek o dodatek mieszkaniowy. W gospodarstwie domowym są 2 osoby. Powierzchnia użytkowa mieszkania to 46,40 m kw. Pan ma wykupione mieszkanie w bloku. Zarządcą jest wspólnota mieszkaniowa. Do wniosku dołączył mi pismo- wpłaty na konto wspólnoty mieszkaniowej za styczeń 2024. Są to: c.o. 687,22 zł, ciepła woda 26,00 zł, zimna woda 15,20 zł, wywóz śmieci 72,00 zł, ocieplenie 120,00 zł. Które składniki mam zaliczyć w tej sprawie do wydatków ? Mam przyrównać do czynszu w gminie ( czynsz w gminie to 4,50 za m kw. ), ale które składniki przyrównać do czynszu w gminie, czy c.o. mam przyrównać ? W tym piśmie ze wspólnoty nie ma składnika " czynsz ".
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: wspólnota mieszkaniowa
Przyrównujesz takie składowe opłat jak np. koszty zarządu, fundusz remontowy...
Jeśli takich nie ma, to czynszu nie liczysz, nie przyrównujesz.
Jeśli takich nie ma, to czynszu nie liczysz, nie przyrównujesz.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM,
- Kontakt:
do Maxima: jeśli w tej informacji od wspólnoty mieszkaniowej nie mam określonych takich składników jak: fundusz remontowy, koszty zarządu , czynsz to pozostałe składniki jak: c.o. , ciepła woda, zimna woda, wywóz śmieci mogę przyjąć w pełnej wysokości do wydatków czy tak ?
-
- VIP
- Kontakt:
TakopsSR34 pisze: 11 mar 2024, 14:35 do Maxima: jeśli w tej informacji od wspólnoty mieszkaniowej nie mam określonych takich składników jak: fundusz remontowy, koszty zarządu , czynsz to pozostałe składniki jak: c.o. , ciepła woda, zimna woda, wywóz śmieci mogę przyjąć w pełnej wysokości do wydatków czy tak ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DW DO
- Kontakt:
Pani jest właścicielem mieszkania w budynku wielorodzinnym i mają założoną wspólnotę. Czy jeżeli jest wspólnota mieszkaniowa to dodatek mieszkaniowy powinien być wpłacany na konto wspólnoty czy wnioskodawcy? Pytam bo mam pierwszy taki przypadek a od niedawna zajmuję się dodatkami.
-
- VIP
- Kontakt:
wspólnotyNaska pisze: 22 sie 2024, 9:46 Pani jest właścicielem mieszkania w budynku wielorodzinnym i mają założoną wspólnotę. Czy jeżeli jest wspólnota mieszkaniowa to dodatek mieszkaniowy powinien być wpłacany na konto wspólnoty czy wnioskodawcy? Pytam bo mam pierwszy taki przypadek a od niedawna zajmuję się dodatkami.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź.Maxima pisze:wspólnotyNaska pisze: 22 sie 2024, 9:46 Pani jest właścicielem mieszkania w budynku wielorodzinnym i mają założoną wspólnotę. Czy jeżeli jest wspólnota mieszkaniowa to dodatek mieszkaniowy powinien być wpłacany na konto wspólnoty czy wnioskodawcy? Pytam bo mam pierwszy taki przypadek a od niedawna zajmuję się dodatkami.
A proszę mi jeszcze podpowiedzieć co jeśli wysokość dodatku przewyższa to co Pani wpłaca wspólnocie? Bo do wspólnoty wpłaca 205 zł a dodatku się należy ok. 600 zł? Co z reszta dodatku? Będzie miała nadpłatę
-
- VIP
- Kontakt:
hmmm.... taka duża różnica? Dziwne... no chyba, że duża powierzchnia i wysokie wydatki ryczałtowe za brak CO. Ale to i tak mało prawdopodobne. Skoro niskie wydatki, to skąd taki dodatek?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Chyba dobrze policzyłam
we wniosku 5 osób (Samotna matka z dzieckiem, z którą mieszka starsza córka z dwójką dzieci - tez samotna)
dochody to tylko alimenty i rodzicielskie w sumie: 6 366,70/3 m-ce = 2 122,23 x 10%= 212,22
pow. użytkowa: 65,31
brak co i ciepłej wody
jest gazowe
wydatki:
fundusz remontowy w tym śmieci (zgłoszone tylko 2 osoby): 151,00 + 53,00= 204,00
niecz. pł. 177,84
zimna woda: 56,82
ryczałt za brak co: 313,40
ryczałt za cwu: 96,43
Razem: 436,96 na powierzchnię normatywną: 434,89
dodatek mieszkaniowy: 591,30 (70%) w tym ryczałt 286,90
dodam, że rachunek za wodę i ścieki nie płaci do wspólnoty tylko do ZGKiM

we wniosku 5 osób (Samotna matka z dzieckiem, z którą mieszka starsza córka z dwójką dzieci - tez samotna)
dochody to tylko alimenty i rodzicielskie w sumie: 6 366,70/3 m-ce = 2 122,23 x 10%= 212,22
pow. użytkowa: 65,31
brak co i ciepłej wody
jest gazowe
wydatki:
fundusz remontowy w tym śmieci (zgłoszone tylko 2 osoby): 151,00 + 53,00= 204,00
niecz. pł. 177,84
zimna woda: 56,82
ryczałt za brak co: 313,40
ryczałt za cwu: 96,43
Razem: 436,96 na powierzchnię normatywną: 434,89
dodatek mieszkaniowy: 591,30 (70%) w tym ryczałt 286,90
dodam, że rachunek za wodę i ścieki nie płaci do wspólnoty tylko do ZGKiM
-
- VIP
- Kontakt:
Pisałaś, że wpłaca 205 zł, więc myslałam ze to jedyne wydatki. Okazuje się ze nie.
Wydatki razem to 438,66 zł a Ty piszesz ze 436,96 zł.
Sprawdź jeszcze, bo może tylko wydatek źle podałaś a podliczenie dobre.
Jedynym wyjściem, to dodatek przelać do wspólnoty a ryczałt na zakup opału wnioskodawcy. Ale i tak do wspólnoty wyjdzie ponad 300 zł. Na to nie mamy wpływu, musi dogadać się ze wspólnotą. Będzie miała nadpłatę.
Wydatki razem to 438,66 zł a Ty piszesz ze 436,96 zł.
Sprawdź jeszcze, bo może tylko wydatek źle podałaś a podliczenie dobre.
Jedynym wyjściem, to dodatek przelać do wspólnoty a ryczałt na zakup opału wnioskodawcy. Ale i tak do wspólnoty wyjdzie ponad 300 zł. Na to nie mamy wpływu, musi dogadać się ze wspólnotą. Będzie miała nadpłatę.
Oprócz wspólnota mieszkaniowa - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wydatki kwartalne
nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy
podpowiedzcie co wliczyć w dochód i jakie wydatki ująć ?
Dochód - czy wliczać świadczenie rodzicielskie
brak prawa do lokalu - agencja mienia
zwrot
służebność w akcie notarialnym
dochód z tytułu zasiłku macierzyńskiego
Rozbieżność pomiędzy wnioskiem a wywiadem
dożywocie
wydatki z najmu mieszkania
wydatki na pół
ZONE - sygnity
Problem z wprowadzeniem lokalu do już istniejącego budynku w zone
Fundusz remontowy