Wspólnota mieszkaniowa - jakie wydatki przyjmujecie?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
MarKur

Wspólnota mieszkaniowa - jakie wydatki przyjmujecie?

Post autor: MarKur »

Jak w temacie :)
Śmieci, ścieki, zimna woda - ok.
Co jeszcze mogą wykazać?

Ps. Ogrzewanie mieszkania i wody - gazem (zarządca wpisuje mi kwoty).
Przyjąć, czy zaznaczyć, że C.O. i C.W. - brak - i policzyć ryczałt?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Re: Wspólnota mieszkaniowa - jakie wydatki przyjmujecie?

Post autor: Klara27 »

Zaliczka na koszty zarządu nieruchomością wspólną może jeszcze być o ile jest lub koszty zarządu nieruchomością wspólną, Jeżeli jest to ogrzewanie etażowe to ryczałt za brak CO i CCW liczymy, jeśli brak gazu przew. doprowadzonego do budynku to też ryczałt za brak.
Natomiast jeżeli jest to jakieś ogrzewanie i CW z zewnętrznych źródeł to wtedy liczyć koszty takimi, jakimi są.
nowa1234

Post autor: nowa1234 »

a co z takimi opłatami:
- wynagrodzenie administratora
- utrzymanie czystości - ryczałt na lokal
- utrzymanie czystości posesji - ryczałt
- zaliczka na fundusz remontowy
- zaliczka eksploatacyjna
- opłata za antenę ??
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Antenę wyjśnić — na ile konieczna i nie jest indywidualną ekstrawagancją.
Pozostałe pasują mi wszystkie na zaliczkę na koszty zarządu nieruchomością wspólną.
m_alaczek
Stażysta
Zajmuję się: ST/DM
Kontakt:

Post autor: m_alaczek »

PCW i inni spece: czy takie określenie jak OPŁATA ADMINISTRACYJNA można uznać za koszt zarządu nieruchomością wspólną? Prosiłam Wspólnotę o zmianę nazewnictwa, ale pani księgowa uparcie pisze to samo, a ja nie wiem czy się do kontroli nie podkładam, jak mi tego nie uznają - jest to po prostu czynsz - ale czy nazwa jest tak ważna?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Zgadza się, nazwa nie jest aż tak ważna. Dla mnie nazwa "opłata administracyjna" jak najbardziej "wyczerpuje znamiona" kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
mag027
Referent
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
Kontakt:

Post autor: mag027 »

Czy wpisanie w wydatki w podpunkcie i) inne "opłata administracyjna" (którą jest opłata za sprzątaczkę) mogę doliczyć do wydatków?
aloj40
Praktykant
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Post autor: aloj40 »

Jeszcze jedno pytanie dot. wydatków. Czy termomodernizację traktować tak jak fundusz remontowy. Sp-nia zaciągnęła kredyt na ocieplenie budynku i dorzuciła koszty termomodernizacji do wydatków. Liczyć jako wydatek czy nie?
Gosia1981
Referent
Zajmuję się: DM

Post autor: Gosia1981 »

W art. 6 ust. 4 jest wyjaśnione co jest wydatkiem a co nie, ja nigdy nie liczyłam opłat poniesionych za sprzątanie jak również opłat za termomodernizację (w takim przypadku zazwyczaj spółdzielnia zwiększa fundusz remontowy, który oczywiście jest wydatkiem)
mag027
Referent
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
Kontakt:

Post autor: mag027 »

Gosia1981 pisze:W art. 6 ust. 4 jest wyjaśnione co jest wydatkiem a co nie, ja nigdy nie liczyłam opłat poniesionych za sprzątanie jak również opłat za termomodernizację (w takim przypadku zazwyczaj spółdzielnia zwiększa fundusz remontowy, który oczywiście jest wydatkiem)
Niby jest wyszczególnione ale w podpunkcie 5) jest napisane: " inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego." I się zastanawiam, czy pod to nie można podciągnąć tej opłaty za sprzątaczkę.
ODPOWIEDZ