Mam pytanie do osób znających się na temacie, a jak widzę takich tu nie brakuje czy w spółdzielii mieszkaniowej może utworzyć się wspólnota? W moim budynku, który wchodzi w zasób spółdzielni mieszkaniowej części lokali posiada wyodrębnioną właśność. Czy możemy w takim wypadku utworzyć wspólnotę, czy można to zrobić dopiero w momencie, gdy wszyscy lokatorzy uzyskają wyodrębnioną właśność do lakali?
To nie jest temat z zakresu dodatków mieszkaniowych i może warto pytać także gdzie indziej.
Moim zdaniem chyba można już teraz. Tylko czy warto? Mam nawet wątpliwości, tyle że to nie mój problem.
Wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu. Jeśli chodzi o spółdzielnie mieszkaniowe to de facto powstanie z chwilą sprzedaży ostatniego lokalu. W tym jednym przypadku jest troche inaczej niż mów ustawa o własności lokali.
Jeśli tak zadecyduje większość właścicieli (liczona udziałami) mogą rozpocząć zarządzanie budynkiem (nieruchomością w oparciu o ustawę o własności lokali.