komu wypłacać dodatek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 14:44

Mam taką sytuację, że wnioskodawca do zarządcy płaci tylko czynsz i fundusz remontowy, natomiast opłaty za ścieki i wodę opłaca samodzielnie do zakładów komunalnych. Na wniosku ma potwierdzone opłaty przez zarządcę i przez zakład komunalny. Czy powinnam wypłacać dodatek proporcjonalnie część (czynsz, fr) do zarządcy i część (woda ścieki) do zakładu komunalnego? Jak wy postępujecie w takich sytuacjach?

Proszę bardzo o pomoc.
nowaa

Napisano: 29 kwie 2014, 9:29

Czy ktoś z Was ma taką sytuację? Proszę o wypowiedzenie się. Bo nie wiem co mam zrobić
nowaa

Napisano: 29 kwie 2014, 10:37

Oczywiście . Dobrze myślisz. Ja kieruje dodatek mieszkaniowy do tego, kto wystawia rachunek. Jeśli wodę ktoś płaci w zakładzie komunalnym, to zakład komunalny dostaje pieniądze z dodatku mieszkaniowego na wodę i ścieki. pozdrawiam
wiga

Napisano: 29 kwie 2014, 11:37

Dziękuję bardzo... bardzo... pięknie wiga. Bardzo mi pomogłaś.

Jeszcze jedno pytanko.
Czy w takim wypadku wysyłasz także decyzję do zakładu komunalnego? I czy w razie zaległości zakład informuje Cię o zadłużeniu?
nowaa

Napisano: 29 kwie 2014, 12:00

Ja ośmielam się zgłosić pogląd odmienny. Dodatek nie powinien być dzielony, takie dzielenie moim zdaniem nie jest zgodne ani z duchem ani przepisami ustawy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 12:24

PCW czy możesz uzasadnić swoją wypowiedź? Dlaczego dzielenie dodatku nie jest zgodne z ustawą?
nowaa

Napisano: 29 kwie 2014, 13:01

Tak, wysyłam kopię decyzji u nas np do przedsiębiorstwa wodociągowego, bo to ono wystawia faktury dla wnioskodawców i do niego płacą bezpośrednio należności za wodę i ścieki. A PWiK informuje mnie o zaleganiu wnioskodawcy.
wiga

Napisano: 29 kwie 2014, 13:30

Weźmy dla przykładu dom jednorodzinny. Użytkownik płaci w różne miejsca. Ile wtedy mamy potwierdzeń, ile decyzji i ile części dodatków?
Po jednym!
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 13:33

Teraz poczytajmy ustawę. Ile potwierdzeń wniosków, decyzji, części dodatków ona przewiduje? Nie znajduję więcej niż 1.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 13:38

Kto ma pilnować opłat i powiadomień gminy? Kto odpowiada? Kto poniesie konsekwencje? Wszyscy po kawałku??? czy może jeden za wszystkich??? No to nie wierzę, by spółka wodociągowa wzięła te obowiązki.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x