wstrzymanie decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 07 maja 2014, 10:43

Osoba ma zaległości za czynsz w związku z tym muszę wstrzymać jej wypłatę dodatku mieszkaniowego. Teraz pytanie czy muszę najpierw zrobić wszczęcie postępowania? a co z dodatkiem energetycznym który też pobiera?
nowaaa

Napisano: 07 maja 2014, 15:21

Nie ma potrzeby robić wszczęcia postępowania. Masz pewnie zawiadomienie od zarządcy domu, iż zalega z opłatami. Wydajesz więc decyzję o wstrzymaniu wypłaty dodatku mieszkaniowego. Jeśli wstrzymasz również wypłatę dodatku mieszkaniowego w swoim systemie powinnaś wygasić decyzję o dodatku energetycznym.
Fiodor69

Napisano: 08 maja 2014, 10:48

oj nie wiem...ostatnio mialam odwolanie do SKO, gdzie po uzyskaniu takiej informacji od zarzadcy zawiadomilam wnioskodawce aby uregulowal zaleglosci. To bylo za malo!!! ma byc wszczecie postepowania zawiadomienie z art.10 kpa...glupie, ale prawdziwe. Pozdrawiam
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 10:50

aha...dodatku energetycznego przy wstrzymaniu decyzji o dodatku energetycznym nie wygaszasz...bo moze jeszcze zaległości uregulować...dopiero jak wygasnie decyzja o mieszkaniowym...wygaszasz energetyczny...tak powiedziano nam na szkoleniu, ale...moze inni robia inaczej...nie wiem
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 13:04

Jeżeli ktoś ma zaległości w opłatach i nie ma już dodatku mieszkaniowego decyzja na DE podlega wygaszeniu. Jeżeli ureguluje zaległości to DE dostanie dopiero od miesiąca jak złoży wniosek.
Gość

Napisano: 09 maja 2014, 10:23

Gość pisze: ma byc wszczecie postepowania zawiadomienie z art.10 kpa...glupie, ale prawdziwe.
Z tym ostatnim zgoda. To wydaje się jedno z zagadnień słabo uwzględnionych w przepisach. Otóż przykładowo jeśli dziś rano (nota bene 9 maja), a choćby wczoraj, zarządca zawiadamia nas, że wnioskodawca nie płaci od marca, to nie zgadzam się na darowanie wnioskodawcy dodatku za kolejny miesiąc, więc najpierw lecę do księgowej zatrzymać przelewy, a potem migiem dorabiamy oficjalne papiery, bo reszta kwoty musi wyjść dziś lub ostatecznie w poniedziałek i nie mamy zamiaru czekać, bo po prostu nie ma na co i nie ma czasu. Wnioskodawca (cwaniak?) ma po prostu płacić za siebie, jak każdy inny, a nie kombinować.

Tu akurat pasuje znana klauzula o natychmiastowej wykonalności.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 12:23

dobrze by tak bylo...ale SKO stwierdziło naruszenie przepisów...i to znaczne...niestety...a juz jakbym tylko wstrzymala bez zawiadomienia...chyba by udusili w decyzji...haha
Gość

Napisano: 09 maja 2014, 14:03

W takim przypadku zarządcy powinni powiadamiać zaraz po upływie terminów (z reguły do 10. dnia miesiąca), by zdążyć z decyzjami przed najbliższą wypłatą dodatków. Trzeba ich odpowiednio nastawić.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 14:06

ale to nie chodzi o zarzadcow...ja swoich ustawilam dobrze :) chodzi o tryb postepowania...jedni wstrzymuja od razu...ja pisalam zawiadomienie...ale to i tak bylo malo...nawet raz sko mi utrzymalo w mocy...a pozniej identyczna sprawe...uchylili w calosci :shock: i co zrobisz....lipa
Gość

Napisano: 09 maja 2014, 14:16

Rozumem z tego, że zawiadomienia nie były poprawne.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x