zmarła osoba a liczony dochód(meża) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 maja 2014, 10:09

Witam serdecznie
Zwracam się z pytanie kobieta złozyła wniosek w kwietniu i w tym samym miesiącu zmarł jej mąż (emeryt) czy w takim przypadku nalezy liczyc dochod za te trzy miesiace ( I-III) w tym przypadku jego emeryturę.Bardzo proszę o odpowiedz .............
Byłam na szkoleniu z P.Bajorem i on mówił że należy liczyc za te miesiace dochód ,prosze o wypowiez na ten temat ....
gosia4
Stażysta
Od: 15 wrz 2009, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 11:02

Kiedyś już było to wałkowane. Połowa dolicza, druga nie. My wliczamy, stojąc na stanowisku, ze to był faktyczny dochód w gospodarstwie domowym w okresie deklaracyjnym.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 12:37

Moim zdaniem nie powinno się od teraz zaliczać tego dochodu.
Dlaczego? Ano po pierwsze to przecież chodzi o ustalenie przyszłego dodatku i PRZYSZŁYCH możliwości płatniczych gospodarstwa. Nie sposób prorokować czy zgadywać je, trzeba oczywiście wyciągać wnioski z poprzednich danych, tu nie chodzi o rozliczanie sensu stricte minionego okresu.
Po drugie wtedy było tamto gospodarstwo, a teraz będzie inne.
Po trzecie tamtego dochodu z zasady już NIE MA i nie będzie :!: , można rozumować, że osoba po prostu przejadła, przepiła i wydała, lub wydano na nią, np. na jej leczenie i jeszcze trzeba było dołożyć - czyż nie?. Jeśli zaś to był odpowiednio duży dochód, to może (w wielu przypadkach) pozwalał na opłaty bez dodatku, a teraz jego nie będzie i właśnie potrzebne podparcie dodatkiem.

Wymaganie tamtego dochodu do celów przyszłych wydaje się bezduszne, krzywdzące, a nawet nielogiczne.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 14:40

Oj cuda i dziwy tu się dzieją a teraz i seanse spirytystyczne ktoś uskutecznia. Przyszło by mi zbankrutować jak bym miał frytki wszystkim takim gościom proponować. Zasada jest nader prosta - jest delikwent w gospodarstwie to musi przedstawić swój dochód z 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku (nie ważne czy jest od zawsze czy od dziś) niema gościa to i dochodu jego nie ma .......
ps. z młodych ziemniaków frytki są kiepskie a stare mi się już w kopcu skończyły a więc nie cieszcie się że mnie nie ma po prostu czekam na dostawę nowego surowca....... :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 7:52

U, ale magia. Trzy miesiące wstecz ma określać przyszłe możliwości płatnicze. Trzy miesiące wstecz rodzina się utrzymywała z pieniędzy ale ich nie było. WOW.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 10:51

Jeśli nie było, to o czym w ogóle mówimy?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x