Wstrzymanie i wygaszenie prosze pilne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 09 cze 2021, 13:52

art. 162 § 1 pkt 1) oraz w trybie § 3 (czyli własnie w drodze decyzji)
art. 7 ust 11 ustawy o DM
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 cze 2021, 14:30

Maxima pisze:
09 cze 2021, 13:52
art. 162 § 1 pkt 1) oraz w trybie § 3 (czyli własnie w drodze decyzji)
art. 7 ust 11 ustawy o DM
Dziękuje bardzo za pomoc ;)
Cytrynka
Stażysta
Od: 05 gru 2018, 10:50
Zajmuję się: DM/KDR/ZP

Napisano: 10 cze 2021, 9:14

Owszem jeśli wnioskodawca nie zapłacił swojej części, zarządca wysyła oficjalne pismo na podstawie którego wszczynamy postępowanie i od daty tego postępowania liczymy 3 miesiące. Jeśli wnioskodawca nie spłaci swojej części po otrzymaniu informacji to w drodze decyzji od 1 kolejnego miesiąca zawieszamy DM. Jeśli spłaci w tych 3 ms wysyłamy oficjalne pismo do wnioskodawcy, że wszystko ok. Natomiast jeśli wnioskodawca nie spłaci zadłużenia w ciągu 3 ms, decyzja wygasa i nie robimy już nic bo w piśmie wszczynającym postępowanie jest napisane wszystko, potem jest zawieszenie dm decyzją administracyjną.
Justyna01.04
Praktykant
Od: 31 gru 2020, 9:19
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 10 cze 2021, 9:16

Justyna01.04 pisze:
10 cze 2021, 9:14
Owszem jeśli wnioskodawca nie zapłacił swojej części, zarządca wysyła oficjalne pismo na podstawie którego wszczynamy postępowanie i od daty tego postępowania liczymy 3 miesiące. Jeśli wnioskodawca nie spłaci swojej części po otrzymaniu informacji to w drodze decyzji od 1 kolejnego miesiąca zawieszamy DM. Jeśli spłaci w tych 3 ms wysyłamy oficjalne pismo do wnioskodawcy, że wszystko ok. Natomiast jeśli wnioskodawca nie spłaci zadłużenia w ciągu 3 ms, decyzja wygasa i nie robimy już nic bo w piśmie wszczynającym postępowanie jest napisane wszystko, potem jest zawieszenie dm decyzją administracyjną.
Nie wiem, czy to co napisałam jest zrozumiałe. Ogólnie DM są pokręcone. Ja pracuję na tym stanowisku od dwóch lat i uczę się sama.
Justyna01.04
Praktykant

Napisano: 10 cze 2021, 9:16

Maxima pisze:
09 cze 2021, 9:45
Zupełnie nic?
A gdzie powiadomienie o wszczęciu postepowania?
A gdzie pismo do świadczeniobiorcy, aby się stawił i wyjasnił sprawę?
A gdzie informacja, ze jeśli ureguluje w ciągu 3 miesięcy to nadpłacimy a jeśli nie to nastapi wygasnięcie decyzji?
Skąd wiecie, czy za 3 miesiące uregulował czy nie (pismo do zarzadcy)
Justyna01.04
Praktykant

Napisano: 10 cze 2021, 9:17

Przepraszam, że wczoraj już nic nie odpisałam ale przyjmowałam wnioski i na nic innego nie starczyło mi czasu :?
Justyna01.04
Praktykant

Napisano: 11 cze 2021, 8:30

Maxima pisze:
09 cze 2021, 9:45
Zupełnie nic?
A gdzie powiadomienie o wszczęciu postepowania?
A gdzie pismo do świadczeniobiorcy, aby się stawił i wyjasnił sprawę?
A gdzie informacja, ze jeśli ureguluje w ciągu 3 miesięcy to nadpłacimy a jeśli nie to nastapi wygasnięcie decyzji?
Skąd wiecie, czy za 3 miesiące uregulował czy nie (pismo do zarzadcy)
Koleżanka zadała pytanie co robimy po wydaniu decyzji wstrzymującej wypłatę dodatku mieszkaniowego jeśli klient nie ureguluje zaległości w ciągu 3 miesięcy od dnia wstrzymania....te wszystkie rzeczy o których piszesz robi się przed wydaniem takowej decyzji :)
a skąd wiemy?, klient ma obowiązek nas poinformować jeśli ureguluje zadłużenie, dla pewności dzwonię do zarządcy czy zaległość została uregulowana i jeśli nie to piszę tylko notatkę...
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x