Wstrzymanie realizacji swiadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 29 mar 2017, 10:45

Witam, czy miał ktoś przypadek kiedy o wstrzymanie wypłat swiadczenia wychowawczego prosi w oświadczeniu wnioskodawca? Chodzi o to ze członek rodziny wyjechał za granice i do chwili otrzymania jakiejkolwiek informacji z ROPS-u osoba prosi żeby jej teraz wstrzymać realizacje swiadczenia. Na podstawie jakiego artykułu i jakiej ustawy mogę to zrobic? proszę o pomoc.
Gops456
Stażysta
Od: 31 sty 2017, 15:36
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 29 mar 2017, 10:53

nie ma takiego art. na podstawie którego można wstrzymać, więc płacisz dalej
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 29 mar 2017, 11:02

ja wstrzymuje, u mnie była taka sytuacja,że Pani (w bardzo trudnej sytuacji materialnej- ciężko chore dziecko) i jej mąż wyjechał za granicę w sierpniu, wypłaty wstrzymałam i dobrze, bo od sierpnia zachodzi koordynacja a pismo z ROPS dostałam dopiero w marcu,to ile by miała do zwrotu teraz... Nawet z ROPSu dzwonią, żeby wstrzymywać wypłaty na prośbę strony, żeby uniknąć nienależnie pobranych... Do strony piszesz pismo,że od miesiąca... wstrzymuje się wypłaty ŚW na dziecko... do czasu wyjaśnienia sprawy w ROPS.
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 29 mar 2017, 11:08

nie ma podstawy do wstrzymania. Kasę dalej wysyłasz. Strona może ich z konta nie pobierać.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 29 mar 2017, 11:11

No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
Gops456
Stażysta

Napisano: 29 mar 2017, 11:15

Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 29 mar 2017, 11:18

nowa11 pisze:
Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.

I do tej pory nikt się do tego nie przyczepił, ze Panie tak robią? Jakaś kontrola?
Gops456
Stażysta

Napisano: 29 mar 2017, 14:55

art.155 kpa?
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2017, 15:00

82gocha pisze:art.155 kpa?
Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.

może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona Nie możesz uchylić bo nie masz decyzji ROPS co do koordynacji. Nie możesz zmienić bo niby co?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 30 mar 2017, 9:04

[quote="Gops456"]No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.[/quot

Akurat Pani z ROPSU nie jest tutaj żadną wyrocznią. ROPS popełnia błędy tak jak i my albo nawet częściej. Nie ma takiej podstawy prawnej, by na wniosek Strony wstrzymać wypłatę świadczenia (ustawa, art. 23).
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x