Zapytania do ZUS (podjęcie pracy)pytanko? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 mar 2017, 12:46

Czy występujecie do empatii o zus w wątpliwych ( podejrzanych ) przypadkach czy osoba podjęła zatrudnienie, bo tego nie zgłaszają a jest informacja że pracują i dochód może im przekroczyć . Czy w ogóle możemy sami o to występować??? Wypowiedzcie się!
monia_s
Stażysta
Od: 08 kwie 2016, 7:33
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2017, 12:53

Też jakiś czas temu mi to przeszło przez myśl żeby posprawdzać teraz w ZUS-ie co poniektórych.
Ale gdzieś i się o słuch obiło, że nie można bo obecnie nie jesteśmy w trakcie prowadzenia postępowania tylko postępowanie już zostało zakończone ostateczną decyzją administracyjną (i dałam spokój)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 29 mar 2017, 14:50

wg. mnie można sprawdzać empatie, powołując się na art. 14 ust. 4 pkt. 1) "informacje zawarte w rejestrze centralnym (...) udostępnia się w zakresie niezbędnym do realizacji ich zadań ustawowych, następującym podmiotom: organowi właściwemu i marszałkowi województwa - w celu weryfikacji danych dotyczących osób ubiegających się o przyznanie świadczenia wychowawczego, osób pobierających świadczenie oraz członków ich rodzin"

my po pierwszym zapuszczeniu empatii w celu weryfikacji, w czerwcu znaleźliśmy 5 nienależnych, jakby przyszli w nowym okresie złożyć dokumenty to dopiero byłby lament. Teraz sprawdzamy regularnie i ewentualnie dzwonie o dokumenty jak się sami nie zgłoszą. Z tym że jest to pracochłonne.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x