Czy występujecie do empatii o zus w wątpliwych ( podejrzanych ) przypadkach czy osoba podjęła zatrudnienie, bo tego nie zgłaszają a jest informacja że pracują i dochód może im przekroczyć . Czy w ogóle możemy sami o to występować??? Wypowiedzcie się!
Też jakiś czas temu mi to przeszło przez myśl żeby posprawdzać teraz w ZUS-ie co poniektórych.
Ale gdzieś i się o słuch obiło, że nie można bo obecnie nie jesteśmy w trakcie prowadzenia postępowania tylko postępowanie już zostało zakończone ostateczną decyzją administracyjną (i dałam spokój)
wg. mnie można sprawdzać empatie, powołując się na art. 14 ust. 4 pkt. 1) "informacje zawarte w rejestrze centralnym (...) udostępnia się w zakresie niezbędnym do realizacji ich zadań ustawowych, następującym podmiotom: organowi właściwemu i marszałkowi województwa - w celu weryfikacji danych dotyczących osób ubiegających się o przyznanie świadczenia wychowawczego, osób pobierających świadczenie oraz członków ich rodzin"
my po pierwszym zapuszczeniu empatii w celu weryfikacji, w czerwcu znaleźliśmy 5 nienależnych, jakby przyszli w nowym okresie złożyć dokumenty to dopiero byłby lament. Teraz sprawdzamy regularnie i ewentualnie dzwonie o dokumenty jak się sami nie zgłoszą. Z tym że jest to pracochłonne.