wstrzymanie wypłat

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
jakub@
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

wstrzymanie wypłat

Post autor: jakub@ »

zarządca poinformował o powstaniu zaległości obejmujących 2 pełne miesiące. Czy przed wydaniem decyzji wstrzymującej należy wszcząć postępowanie administracyjne i dać 3 dni na zapoznanie z dokumentami??
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Re: wstrzymanie wypłat

Post autor: GOPS_1234 »

Tak. Najpierw wszczęcie postępowania idzie. Ja daje 7 dni. Jeżeli mi ktoś w tych 7 dniach przyniesie dokumenty potwierdzające uregulowanie tego zadłużenia to dodatku nie wstrzymuje. Jeżeli nic nie przyniosą to dodatek wstrzymuję i mają 3 miesiące na uregulowanie zaległości. Jeżeli nie uregulują zadłużenia to decyzja wygasa. Po wygaśnięciu decyzji mogą złożyć kolejny wniosek.
Tak robiłem w każdym przypadku poinformowania przez zarządcę o zadłużeniu, ale może niech się jeszcze ktoś się wypowie.
jakub@
Stażysta
Kontakt:

ok.. ale jak dostałem informację 07.07.2025 to jutro już nie puszczam tej wypłaty lipcowej tylko robię wszczęcie??
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

jakub@ pisze: 09 lip 2025, 9:16 ok.. ale jak dostałem informację 07.07.2025 to jutro już nie puszczam tej wypłaty lipcowej tylko robię wszczęcie??
jakub@
Stażysta
Kontakt:

dokładnie tak jak :-) mówisz. byłem u radczyni i też potwierdziła, że wypłata DM kończy się dopiero z chwilą wydania decyzji wstrzymującej.
dziękuję za pomoc
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

jesli wysyłasz zawiadomienie o wszczęciu postępowania i pouczenie z terminem np 7 dni że jeśli nie ureguluje zaległości to wstrzymujesz wypłatę dodatku...to jak chcesz najpierw wstrzymać wypłatę a później pouczać, ... :?
ODPOWIEDZ