wstrzymanie wypłaty rodz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 mar 2015, 11:23

Klientka oświadczyła, że od 15 stycznia 2015 r. mąż pracuje na terenie Niemiec, u nas pobiera świadczenia na dzieci, wysłałam zapytanie z jej oświadczeniem do ROPS, ale co z wypłatą? ostatnia kontrola zarzuciła mi, że nie wstrzymałam wypłaty po oświadczeniu klientki o pracy za granicą i czekałam na postanowienie ROPS, ale nie wskazali w jakiej formie i na jakiej podstawie mam wstrzymać.
Proszę powiedzcie czy to ma być postanowienie? jeżeli tak, to na podstawie którego art u o ś r?
Koleżanka z OPS pisze informację z zastosowaniem art. 106 & 1 Kpa, ale czy sama informacja jest podstawą do wstrzymania? Proszę o podpowiedź
nyta

Napisano: 25 mar 2015, 12:32

szkoda że nikt takiego przypadku nie miał ...
nyta

Napisano: 25 mar 2015, 12:55

ja napisałam babce że wstrzymuję do wyjaśnienia, ale tak na pałę bo faktycznie konkretnego przepisu do tego nie znalazłam
aw1

Napisano: 25 mar 2015, 12:59

My pytamy czy zgadza się na wstrzymanie do czasu wydania decyzji z DOPS-u, ale dodatkowo musi to napisać na oświadczeniu :)
Gosiek

Napisano: 25 mar 2015, 14:52

to i ja chyba na informacji dotyczącej wstrzymania wypłaty z powołaniem się na art. 32 ust. 2 u o ś r. i art. 106 &1 kpa poprzestanę. dzięki
nyta

Napisano: 25 mar 2015, 16:58

Ostatnia kontrola nie miała racji, nie ma podstaw do wstrzymania, w ustawie w ogóle nie ma takiej formy przerwania wypłat w przypadku koordynacji. Reasumując, nic nie wstrzymujesz, czekasz na odp. z ROPS, kontroli każesz spadać na drzewo, albo prosisz o wskazanie podstawy prawnej ich rewelacji i dopiero wtedy każesz spadać na drzewo.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 12:28

mam taką samą sytuację jak Ty. Czy kobieta przedstawiła Ci jakiś dokument bądź informacje gdzie przebywa mąż?
memories
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 12:08
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x