wszczęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 wrz 2015, 11:43

Zrobiłam :
1. Zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego
2. Wysłałam do komornika zapytanie o 50% wpłat
teraz mam odpowiedz że nic nie wpłaca i nie wiem jak zakończyć to postępowanie. dłużnik w tamtym okresie zasiłkowym miał już wydaną decyzję za uchylającego się. Czy powinnam wydać kolejną decyzję uznającą go za uchylającego się czy jak to zakończyć ??? Proszę BARDZO o pomoc :(
kalina1

Napisano: 22 wrz 2015, 13:17

proszę o pomoc
kalina1

Napisano: 22 wrz 2015, 14:00

puk puk
Gość

Napisano: 22 wrz 2015, 15:14

od 18 września weszły w życie zmiany dot. postępowania wobec Dł. W podanym przypadku nie wydajemy kolejnej decyzji za uchylającego się, więc należy wydać decyzję o umorzeniu postępowania (art. 105 § 1 KPA).
ODA

Napisano: 23 wrz 2015, 7:37

Ale art. 5 nowej ustawy mówi, że te działania, które były rozpoczęte przez dniem wejścia ustawy prowadzi się nadal na podstawie przepisów starych... Ja też mam taki przypadek i robię decyzję o uznaniu...
*ewa

Napisano: 23 wrz 2015, 8:01

czy ktoś jeszcze się może wypowiedzieć w tej kwestii?
Gość

Napisano: 23 wrz 2015, 8:10

Do tej pory było tak, że jeśli wydaliśmy już raz decyzję o uznaniu za uchylającego(nie mowię o danym okresie tylko ogólnie) , to w nowym okresie nie wydawalismy kolejnej bo przeciez poprzednia była w mocy, wszczynało się postępowanie i umarzało ze wzgledu na to , że decyzja o uznaniu za uchylającego była w mocy , a nie dlatego , że dłużnik już jest "ok" . Teraz ja tak rozumiem , że jeśli dłuznik ma już decyzje uznającą go za uchylającego i pozostaje ona w mocy , to jeśli wezwę na wywiad on np. nie przyjdzie to nie wszczynam postępowania (i nie umarzam bo decyzja o uznaniu dłuznika za uchylającego jest już ) tylko wg mnie przechodzę do kolejnego etapu działań po decyzji uznającej dłuznika za uchylającego.
antosia

Napisano: 23 wrz 2015, 9:20

antosia pisze:Do tej pory było tak, że jeśli wydaliśmy już raz decyzję o uznaniu za uchylającego(nie mowię o danym okresie tylko ogólnie) , to w nowym okresie nie wydawalismy kolejnej bo przeciez poprzednia była w mocy, wszczynało się postępowanie i umarzało ze wzgledu na to , że decyzja o uznaniu za uchylającego była w mocy , a nie dlatego , że dłużnik już jest "ok" . Teraz ja tak rozumiem , że jeśli dłuznik ma już decyzje uznającą go za uchylającego i pozostaje ona w mocy , to jeśli wezwę na wywiad on np. nie przyjdzie to nie wszczynam postępowania (i nie umarzam bo decyzja o uznaniu dłuznika za uchylającego jest już ) tylko wg mnie przechodzę do kolejnego etapu działań po decyzji uznającej dłuznika za uchylającego.
Czy możesz wkleić takie umorzenie ze względu na to że decyzja o uznaniu za uchylającego jest w mocy. Bardzo Cię proszę .
kalina1

Napisano: 23 wrz 2015, 11:08

j.w. PLIS
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x