Wszczęcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 12 lip 2016, 16:58

Witajcie. Pani ma przyznane na syna 500+ od kwietnia. W maju mąż podjął pracę co wiąże się z uzyskiem i przekroczeniem 800 zł. Czy przed uchyleniem decyzji robię najpierw wszczęcie postępowania, czy na podstawie zebranych dokumentów uchylam decyzję przyznajacą świadczenie. Dziękuję za informacje :-) pozdrawiam
Gops210

Napisano: 12 lip 2016, 17:22

Jeżeli przekracza dochód po doliczeniu to robimy wszczęcie postępowania i wysyłamy zawiadomienie pocztą do klienta. Jak wróci zwrotka to czekamy 7 dni o daty dostarczenia i po upływie tego terminu uchylamy decyzje, pakujemy w kopertę i do klienta. :D
Minister

Napisano: 12 lip 2016, 17:26

Gops210 pisze:Witajcie. Pani ma przyznane na syna 500+ od kwietnia. W maju mąż podjął pracę co wiąże się z uzyskiem i przekroczeniem 800 zł. Czy przed uchyleniem decyzji robię najpierw wszczęcie postępowania, czy na podstawie zebranych dokumentów uchylam decyzję przyznajacą świadczenie. Dziękuję za informacje :-) pozdrawiam
jeżeli osoba sama mi zgłasza uzysk i donosi zaświadczenie to ja już nie robie wszczęcia i nie czekam 7 dni
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 18:02

Ewalu, my mimo że dana osoba sama nam przynosi dokumenty o uzysku to po przeliczeniu wysyłamy zawiadomienie o wszczęciu w sprawie uchylenia. Wydaje mi się, że tak jest bezpieczniej bo nawet SKO opowiedziało się za tą metodą :) ale jeżeli Twoja metoda też jest poprawna to dobrze wiedzieć :D Pozdrawiam
Minister

Napisano: 12 lip 2016, 18:08

Pani sama przyniosła zaświadczenie o uzysku.
Gops210

Napisano: 12 lip 2016, 18:35

Ja też wszczynam postępowanie i dopiero uchylam :)
tynaaaaaa
Stażysta
Od: 24 kwie 2016, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 18:46

kpa Art. 61. § 1. Postępowanie administracyjne wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu.

jeżeli doliczam świadczenie rodzicielskie z urzędu ( bo mam o nim wiedzę ) to robię wszczęcie ... jeżeli strona zgłasza uzysk to nie :D :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 19:11

u mnie na "żądanie strony" to wyraźnie wyartykuowane żądanie (np. wniosek) A przecież osoba która nas informuje, rzadko będzie sama żądać wszczecia postępowania w sprawie uchylenia pozytywnej dla niej decyzji. Dlatego ja wszczynam :)
tynaaaaaa
Stażysta
Od: 24 kwie 2016, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 20:07

Motyla noga :-( decyzja już wydana, ale nie wysłana. Czy mogę teraz zrobić wszczęcie, po 7 dniach zmienić datę wydania decyzji i do koperty i na pocztę - jak myślicie :-) :-) :-) :-)
Gops210

Napisano: 13 lip 2016, 9:05

Witajcie. Ooooo... Robić wszczęcie, czy od razu decyzję uchylającą świadczenie wych ?
+E+

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x