Wszczęcie czy wznowienie postępowania (SW)? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 24 paź 2016, 11:23

Wydałam decyzję przyznającą na pierwsze dziecko 500+ w maju. Teraz okazało się, że pani nie zgłosiła, że od stycznia do lipca 2016 miała zasiłek dla bezr., a mąż podjął zatrudnienie od stycznia 2016r. Po zsumowaniu dochodów, przekraczają kryterium dochodowe i powinni otrzymać decyzję odmowną.
Teraz powinnam wznowić postępowanie.
ALE - dwie różne osoby ze świadczeń rodz. zalecają mi, abym zrobiła wszczęcie postępowania, ponieważ w tej rodzinie będzie przysługiwało 500+ od sierpnia 2016.
Dlatego też decyzja nie będzie w tej chwili tylko odmowna, ale częściowo odmowna.
Bardzo proszę Was o pomoc, bo termin mi ucieka...
Millare

Napisano: 24 paź 2016, 11:32

bezwzględnie wznowienie
madzia11

Napisano: 24 paź 2016, 13:08

wznowienie
marja1203
Stażysta
Od: 25 lis 2015, 14:55
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 13:45

Ja bym zrobiła wszczęcie w sprawie ustalenia i zwrotu nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego w okresie od IV-VII 2016 r. , a później decyzję wydała i zobowiązała do zwrotu
Kate12345

Napisano: 24 paź 2016, 13:58

decyzja od początku była wadliwa (wydana w oparciu o niekompletny materiał dowodowy), więc trzeba rozważyć jej usunięcie i ponowne rozpatrzenie sprawy, a to oznacza wznowienie postępowania
marja1203
Stażysta
Od: 25 lis 2015, 14:55
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 14:13

OK, zgadzam się. Tylko mam dalsze pytania - to jaką teraz mam wydać decyzję?
Gdybym wydawała teraz decyzję, tak jak na dzień majowy, to po prostu dostaliby decyzję odmowną od 01.kwietnia.
Następnie mogliby złożyć ponownie wniosek w sierpniu i wtedy otrzymaliby decyzję przyznającą.
Z kolei na dzień dzisiejszy, o jakim brzmieniu mam wydać decyzję??
Nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć.
Dlatego prościej by było dla mnie zrobić wszczęcie.
:roll:
Mirela80

Napisano: 24 paź 2016, 18:01

to sytuacja kiedy nie mozesz wszczac tylko musisz wznowic postepowanie...po wznowieniu i ustaleniu, ze decyzja zostala wydana zla - najpierw ja uchylasz, potem wydajesz nowa - juz taka, ktora uwzgledni wszystkie dowody i to co jest w obecnej chwili, czyli jesli swiadczenia nie przyslugiwaly przez jakis czas to na ten czas wydasz decyzje odmowna, a pozotywna od momentu kiedy spelnia przeslanki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 10:27

kb pisze:to sytuacja kiedy nie mozesz wszczac tylko musisz wznowic postepowanie
Bardzo dziękuję.
Millare

Napisano: 12 lis 2016, 19:56

no dobra, a co z NP? Bo skoro decyzja była przyznająca a powinna być odmowna, abyło to w starym okresie świadczeniowym to trzeba ustalic NP
aaagggaaa

Napisano: 13 lis 2016, 13:41

Nie tak szybko z tym bezwzględnym wznowieniem. Nasza ustawa, jako przepis szczególny, ma pierwszeństwo przed KPA. W art. 32.1 jedną z przesłanek dla uchylenia decyzji jest pobranie nienależnych świadczeń. Stanowisko przedstawione przez Stanisława Niteckiego (Roczniki Administracji i Prawa. Rok IX):
Wziąwszy pod uwagę treść art. 32 ust. 2 ustawy, przepis ten [art.32.1] posiada bezwzględne pierwszeństwo przed unormowaniami k.p.a., tym samym w przypadku zaistnienia przesłanki przewidzianej tymże przepisem nie jest możliwe uruchomienie jakiegoś innego postępowania w zakresie weryfi‡kacji ostatecznej decyzji administracyjnej przewidzianego postanowieniami k.p.a. Oznacza to, że w przypadku wystąpienia przesłanki weryfi‡kacji ostatecznej decyzji
administracyjnej wymienionej w art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych
wyłączona jest możliwość wznowienia postępowania.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x